Depozitele bancare aduc pierderi, iar o investitie la bursa implica un risc ridicat. Persoanele care vor sa aiba un cistig mai bun decit la banca si mai sigur decit la bursa pot alege sa-si investeasca banii la fondurile deschise de investitii. Acestea devin o alternativa tot mai interesanta pentru investitii.

In ultima vreme din ce in ce mai multe banci comerciale lanseaza societati de administrare a fondurilor mutuale. Desi in alte tari mare parte din populatie are economii plasate in unitatile fondurilor mutuale, la noi numarul celor care au ales un astfel de plasament este inca redus, de doar aproximativ 70.000 de investitori.

Potrivit unei statistici a Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), organizatia profesionala independenta neguvernamentala a operatorilor din acest domeniu, in tara noastra investitia medie pe persoana in unitati ale fondurilor mutuale este de aproximativ 4-5 euro pe an.

|n tari precum Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovenia, aceasta ajunge la 350 euro, 250 euro, 400 euro si, respectiv, 600 de euro. Analistii spun ca valoarea activelor totale ale fondurilor deschise de investit ii – 104 milioane euro – indica un potential ridicat de crestere.

|n prezent, sint autorizate 16 societati de administrare a investit iilor (SAI), 5 dintre acestea facind parte din grupuri financiare bancare. SAI din cadrul bancilor administrau, la sfirsitul lunii ianuarie, mai mult de 65 la suta din activele totale ale fondurilor deschise de investitii.

|nsa reprezentantii administratorilor fondurilor mutuale independente sustin ca numarul de investitori atrasi de fondurile concurente ale grupurilor bancare nu este prea mare.

“Institu- tiile de credit dispun de cea mai mare retea teritoriala, insa dezvoltarea propriilor societati de administrare a investitiilor poate face ca acest canal de distributie sa devina inaccesibil operatorilor independenti.

Numarul de investitori atrasi de fondurile de investitii administrate de societat ile din grupurile bancare este foarte redus, in comparatie cu numarul persoanelor care apeleaza la serviciile bancare, indici nd o posibila necoordonare la nivel de grup a desfasurarii serviciilor financiare prestate”, este de parere Cosmin Paunescu, director general adjunct KD Investment Romania.

TREI NOI GRUPURI BANCARE INTRA IN COMPETITIE // |n prezent, pe piata fondurilor mutuale activeaza BCR, BRDSocGen, Banca Transilvania si HVB. |n acest an vor mai intra in “cursa” si Bancpost, Raiffeisen Bank si Finansbank.

“|n ultimii ani s-a remarcat o dezvoltare a sectorului asset management pe linga grupurile bancare, BRD – SocGen a fost grupul care a lansat pe aceasta piata SGAMBRD filiala SGAM Paris, urmata fiind de BCR, Banca Transilvania si HVB.

Ultima aparitie este societatea de administrare a Eurobank – Bancpost si urmeaza Raiffeisen si Finansbank”, a declarat Dan Nicu, presedinte UNOPC, si presedinte SG Asset Management, din cadrul BRD – SocGen. |ntre primele grupuri bancare care au intrat pe piata fondurilor mutuale se regasesc BCR si BRD – SocGen.

Societatea BCR Asset Management administreaza trei fonduri de investitii: BCR Clasic, BCR Dinamic si BCR Expert, ultimul lansat in decembrie.

Conform datelor furnizate de UNOPC, la finele lunii ianuarie, BCR Dinamic se clasa pe locul 1 la categoria “fonduri diversificate” din punct de vedere al cotei de piata – 12,87%, avind un randament anualizat de 25,6%, iar BCR Clasic se afla pe locul 1 la categoria “fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix” din punct de vedere al cotei de piata – 5,92%, realizind un randament anualizat

de 11,4%. BCR Expert avea, la aceeasi data, aproape 550 de investitori. Dupa succesul inregistrat cu fondul Simfonia 1, liderul pe piata fondurilor, cu o cota de piata de 25 la suta, SG Asset Management a lansat, anul trecut, fondul Concerto. Acesta este un fond diversificat, cu plasamente mixte, cu un capital initial de 2,5 milioane de euro.

“O dinamica foarte buna inregistreaza in ultima perioada fondurile diversificate si de actiuni, motiv pentru care SGAM – BRD a lansat fondul diversificat Concerto cu investit ii atit pe piata monetara, cit si pe piata de actiuni si obligat iuni, tocmai pentru a profita de potentialul de crestere al acestora din urma”, apreciaza Dan Nicu, presedinte SG Asset Management.

Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, institutie care “supervizeaza” intrega piata de capital, a declarat ca in acest an au fost autorizate doua fonduri deschise de investitii – Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced si sint in curs de autorizare alte patru FDI. Bancpost este a cincea banca comerciala care se implica si pe piata fondurilor mutuale.

De asemenea, la CNVM a fost inregistrat un fond inchis de investitii (Fondul privat comercial), iar altul este in proces de inregistrare. “Ne propunem si in continuare cresterea gradului de siguranta a investi- tiilor in organisme de plasament colectiv, prin procesul de incadrare in reglementarile actuale”, a afirmat Gabriela Anghelache.

De anul trecut, HVB Bank si Banca Transilvania au intrat pe piata fondurilor mutuale, iar Raiffeisen Bank, Bancpost si Finansbank si-au anuntat, la rindul lor, intentia de a lansa fonduri mutuale.

Societatea de administrare a investitiilor a grupului HVB Bank – CA IB Asset Management – administreaza inca doua fonduri Integro si Stabilo, iar anul trecut a lansat Europa Obligatiuni, primul fond care investeste in obligatiuni emise de statele europene.

ANUL FONDURILOR NOI // La rindul ei, Banca Transilvania a lansat anul trecut un fond de actiuni, BT Maxim, si unul diversificat, BT Clasic. La acestea se adauga si BT Invest, un fond inchis de actiuni. EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI SA pregateste lansarea, la finele lunii martie, a doua fonduri mutuale. Acestea se vor numi Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced.

Bancpost Plus va avea un profil preponderent monetar. Cel de-al doilea fond, Bancpost Active Balanced, va fi un fond de tip diversificat, care va investi atit pe piata de capital, cit si pe cea monetara. Cele doua noi fonduri mutuale vor fi lansate de catre EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania, prin re- teaua Bancpost.

“Activele celor doua fonduri vor ajunge pina la sfirsitul acestui an la circa 25 de milioane de euro. |n ceea ce priveste numarul investitorilor atrasi se apreciaza ca pina la sfirsitul anului, acestia vor fi in jur 5.000 de persoane fizice sau juridice”, apreciaza reprezentant ii EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania.

Dintre societatile de administrare a investitiilor independente, KD Investments Romania si Globinvest au anuntat lansarea de noi fonduri in acest an. Fondul Privat Comercial este un nou fond inchis, ce va fi administrat de Globinvest.

Prezent, 17 mar 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *