Hands-Free invizibil, este un dispozitiv din ce in ce mai raspandit printre elevi si studenti.
Hands-Free-ul pe langa faptul ca este invizibil are si cateva “calitati” ascunse.
Faptul ca nimeni dintre cei care le vand nu specifica si consecintele negative ale folosirii acestor dispozitive, m-a facut sa scriu acest articol.

handsfree invizibil

Acum sa vedem principiul de functionare al acestui dispozitiv cu microvibratii pe timpan numit Hands-Free invizibil.

Asa zisele casti miraculoase nu sunt decat niste magneti puternici de dimensiuni mici de la cerceii cu magnet care se gasesc in comert la pretul de 1 Leu, 3 perechi = ajung pentru 6 casti.
Aceste casti (magneti) se introduc profund in canalul auditiv pana cand ele ating timpanul.
Acesti magneti sunt facuti sa vibreze de o bobina aflata in apropiere, si anume la gat sau in gulerul hainei.
Bobina este alimentata dintr-un amplificator confectionat artizanal din componente electronice (integrat, rezistente, condensatori) si este alimentat dintr-o baterie de 9V. Se mai poate confectiona si dintr-un radio mic portabil la care este folosit doar etajul de amplificare.
Bobina se confectioneaza din sarma de cupru emailat de grosime intre 0,15-0,35 mm cu un numar de 30-60 spire in functie de impedanta amplificatorului folosit.
Acum mai avem nevoie de hands-free-ul unui telefon mobil de la care se taie casca si ramane doar microfonul, iar firele ramase libere se cupleaza la intrarea amplificatorului.
La aparitia semnalului in hands-free acesta este amplificat si trimis catre bobina care va creea un camp magnetic si va face ca magnetul sau magnetii de pe timpan sa vibreze iar vibratiile vor fi percepute in acelasi fel ca si cum sunetul ar fi emis de catre niste casti puse pe urechi (calitate destul de buna).

Singurul avantaj este ca aceste dispozitive nu pot fi detectate vizual.
Insa dezavantajele sunt mult mai numeroase:
– Operatiunea de introducere a magnetilor in ureche nu este chiar una facila si la impactul magnetului cu timpanul senzatia este foarte neplacuta.
– Stationarea magnetului pe timpan pentru un timp mai indelungat forteaza urechea sa secrete un lichid care tinde sa inglobeze magnetul pentru inlaturarea acestuia. Acest lucru ingreuneaza extragerea magnetului si poate duce la deterioararea sensibilitatii auditive.
– Folosirea in exces si la volum ridicat poate duce ca vibratia magnetului pe timpan, acesta sa fie afectat.
– Operatiunea de extragere se face fie cu un alt magnet mai mare sau cu perechea aceluiasi magnet de la cercei, lipit pe un betisor care se introduce in ureche pana la atragerea celuilalt. Problema este ca celalalt magnet in loc sa fie atras poate fi si respins si provoaca o apasare pe timpan insuportabila si in acelasi timp periculoasa.

Datorita faptului ca aceste dispozitive sunt folosite in special pentru copierea la examene, au aparut si metode de depistare a lor. Cea mai ieftina si simpla metoda este ca profesorul sa dispuna de un radio scaner cu casca, ce costa aproximativ 6 Lei pe care il tine pe un post de radio local si in timp ce asculta in liniste in casca se plimba printre banci si detecteaza foarte usor telefoanele care functioneaza in timpul examenului.

ATENTIE – Va recomandam sa nu folositi HANDS-FREE CU VIBRATII PE TIMPAN deoarece chiar si o folosire de scurta durata a acestuia VA POATE DAUNA GRAV AUZULUI si va asumati un mare risc, pentru ca mijloacele de functionare ale acestuia sunt perfecte pentru a va dauna sistemului auditiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *