Cu cinci zile inaintea ultimului raport de tara
Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a declarat joi ca nici unul dintre presedintii grupurilor politice din PE nu a sugerat impunerea unor clauze de salvgardare Romaniei si nici limitari pe piata muncii europene pentru romani. Declaratiile au fost facute la reuniunea extraordinara a presedintilor din PE, la care a participat si premierul Tariceanu.
“Nu stiu care vor fi masurile luate de comisarii europeni…, stiu doar ca nimeni nu a sugerat restrictii sau limitari in privinta Romaniei”, a spus presedintele Parlamentului European.
Nici un membru al grupurilor politice nu a zis nimic nici despre clauzele de salvgardare, nici despre limitarea numarului de muncitori romani care ar imigra in vechile tari membre dupa aderare, a mai adaugat Borrell.
Presedintele PE a sustinut ca “toata lumea la Bruxelles asteapta ca raportul CE despre Romania sa fie unul pozitiv si ca Romania sa se integreze in UE in 2007”.
La randul sau si premierul Tariceanu s-a declarat optimist in privinta raportului de tara din 26 septembrie, care va fi “unul echilibrat, pozitiv”.
Raspunzand unei intrebari, premierul s-a referit si la modalitatea de alegere a comisarului roman in cadrul Comisiei Europene.
Criteriul de nominalizare a persoanei care va ocupa acest post va fi capacitatea de rezolvare a problemelor cetatenilor europeni, si nu apartenenta la un partid politic. ”Vom trimite un candidat caruia sa nu i se poata reprosa ceva din punct de vedere politic”, a spus Tariceanu.
Comisia Europeana va prezenta, pe 26 septembrie, raportul de monitorizare in care ar trebui sa apara 1 ianuarie 2007 ca data a integrarii in UE dar si posibila recomandare a unor clauze de salvgardare sectoriale.
HotNews.ro, 21 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *