Payout-ul reprezintă acel procent din suma mizată în total care se întoarce la pariori. Cu cât cotele sunt mai mari, cu atât profitul pariorilor este mai mare în cazul pariurilor câștigate. În același timp, bookmakerii de top au și cele mai mari profituri anuale. Pare o contradicție, dar nu este.
Cotele sunt făcute în așa fel încât casele de pariuri să câștige orice s-ar întâmpla într-un meci de fotbal. Ele nu reflectă în mod obligatoriu probabilitatea ca un pariu să fie câștigător, ci urmăresc să țină balanța între diversele tendințe de pariere. Cu alte cuvinte, principala preocupare a traderilor care stabilesc cotele este ca volumul de bani plătit pentru pariurile câștigătoare să fie egal cu cel câștigat din pariurile pierzătoare.
Impresia celor care nu cunosc foarte bine ce înseamnă această industrie cred că bookmakerii sunt pe plus doar dacă cealaltă parte, adică pariorii, este pe minus. Nici vorbă! Așa cum am spus, chiar dacă pierderile sunt egale cu câștigurile, operatorul este în continuare în avantaj, pentru că își oprește un fel de comision din fiecare sumă pariată.
Câștig normal vs câștig real
Comisionul este numit „marjă de profit” în termeni specializați. Payout-ul este câștigul care ar fi fost normal minus marja de profit. De exemplu, să spunem că într-un meci sunt șanse echilibrate, 50-50, să se înscrie sub 2.5 și peste 2.5 goluri. În mod normal, cotele oferite de agențiile de pariuri ar fi 2.00/2.00. La aceste cote, operatorul nu ar avea niciun profit dacă suma totală încasată de la pariorii care pierd ar fi egală cu cea plătită către pariorii care câștigă. De aceea, cotele afișate vor fi de tipul 1.85/1.85, 1.88/1.88 sau 1.90/1.90.
Să luăm pe rând cele trei situații.
- Pentru 1.85/1.85, dacă mizezi 500 de lei și câștigi, iei 500×1.85 = 925 de lei. Asta înseamnă că agenția are un payout de 92.5%, iar la 1000 de lei pariați reține 75 de lei.
- Pentru 1.88/1.88, dacă mizezi 500 de lei și câștigi, iei 500×1.88 = 940 de lei. Asta înseamnă că agenția are un payout de 94%, iar la 1000 de lei pariați reține 60 de lei.
- Pentru 1.90/1.90, dacă mizezi 500 de lei și câștigi, iei 500×1.90 = 950 de lei. Asta înseamnă că agenția are un payout de 95%, iar la 1000 de lei pariați reține 50 de lei.
Pariorii pot calcula singuri cotele
Iată motivul pentru care casele de pariuri nu vor oferi niciodată un payout de 100%, deci nu vrei vedea cote decimale de 2.00 / 2.00. Micșorarea cotelor este modul principal prin care operatorii reușesc să fie pe profit în fiecare an, fiind interesați ca în toate opțiunile posibile ale unui pariu să fie investite sume similare de bani.
Prin transpunere matematică a probabilităților, pariorii pot afla singuri care sunt cotele corecte (fair odds) pentru un meci. Calcularea cu cât mai mare acuratețe a acestor cote te ajută să depistezi pariurile de valoare. Un pariu de valoare este acela în care cota oferită de operator pentru o opțiune de pariere este mai mare decât cota corectă. Această situație este determinată de mai multe cauze:
- Operatorii fixează cota superioară în urma depistării unor anumite tendințe de pariere, pentru a menține echilibrul despre care vorbeam;
- Cotele inițiale au avut fluctuații semnificative în urma plasării unui volum mare de pariuri pe una dintre opțiunile de pariere;
- Agențiile de pariuri online vor să determine pariorii să mizeze și pe outsideri, nu doar pe favoriți;
- Operatorii nu țin cont de motivația care poate exista într-un anumit context. De exemplu, o echipă care luptă pentru evitarea retrogradării are șanse mari să bată o echipă mai bine plasată în clasament, dar care nu are un obiectiv de îndeplinit;
- În cazul meciurilor live, cotele sunt actualizate de un soft care nu poate ține cont de desfășurarea ostilităților din teren.