Acneea grava (acnee retentionala intensa, acnee inflamatorie superficiala, acnee conglobata, acnee fulminans, piodermita faciala, acneea rezistenta la isotretinoina per os sau recidivanta la oprirea isotretinoinei per os)
Acneea poate fi considerata grava in urmatoarele conditii:
– Leziuni de intensitate mare
– Leziuni extinse
– Leziuni cu evolutie defavorabila sub tratament
– Aparitie rapida de cicatrici
Pasii de urmat in tratamentul acneei grave depind de tipul ei .
Tratamentul este complex, reducerea seboreei, introducerea isotretinoinei sau antibioticelor per os, tratamente microchirurgicale, tratamente dermato-cosmetice, sustinere psihologica, etc.
Reducerea seboreeei:
La femei si la fete reducerea seboreei se face prin:
Utilizarea de estrogeni pe cale generala, anti androgeni: acetatul de ciproteron , derivat estrogenic are efect anti gonadotrp si actiune frenatoare periferica prin inhibitie competitiva a legaturii DHT cu receptorul citosolic.Spironolactona are efect antiandrogen în special la nivel de receptor.Doza uzuala este de 100 pîna la 200 mg pe zi.Dexametazona poate si ea fi folosita cu efect anti androgen la o doza de 0,50mg pe zi, doza mentinuta timp de o luna ,apoi scazuta progresiv.Cînd trebuie sa obtinem un efect antiandrogen important recurgem la asociere Diane si Androcur.E de preferat ca terapia hormonala sa fie prescrisa în colaborare cu medicul endocrinolog.
Reducerea seboreei se obtine si printr-o igiena corecta si cosmetice adaptate.Trebuie evitata degresarea brutala a pielii cu sapunuri si solutii alcoolice, trebuie evitata utilizarea lotiunilor dupa barbierit care contin alcool sau parfumuri.Pacientilor cu acnee li se va recomanda intreruperea utilizarii fondurilor de ten, gelurilor si cremelor emulsionate ulei in apa a caror faza continua apoasa poate declansa seboreee compensatorie.De asemnea se va recomanda întreruperea utilizarii pudrei compacte.
Pentru igiena pieli seboreice se va folosi sapun gras sau lotiuni de curatire si crème hidratante emulsie apa în ulei pentru a reface filmul lipidic cutanat distrus de tratamentele keratoreductoare.
Izotretinoina a revolutionat tratamentul acneei .Ea are efect sebosupresor scazind atît secretia sebacee cît si volumul glandelor.În acelasi timp este scazuta retentia sebacee prin modificarea corneocitelor din canalul folicular, scade numarul de bacterii la nivelul foliculului si reduce inflamatia prin modificarea chimiotactismului polinuclearelor si monocitelor.
Dozele uzuale sunt de 0,5mg pe kg pe zi, dar ele se pot modula în functie de gravitatea si localizarea acneei.Principalele indicatii ale isotretinoinei per os sunt acneele severe, acneea rezistenta la tratament, acneea a carei evolutie este cicatriciala sau este responsabila de dismorfofobii. Durata medie a tratamentului este de 4, sau 5 luni dar poate fi mai lunga in cazul acneei toracice.
Efectele secundare ale izotretinoinei sunt comune tuturor retinoizilor, teratogenitate, efecte cutaneo mucoase în special legate de xeroza, efecte sistemice mai ales cefalee si modificari ale transaminazelor si colesterolului.Pentru reducera timpului de tratament si ameliorarea aspectului estetic al pacientului este necesara tratarea microchirurgicala a chistilor si comedoanelor. Aceasta se va face dupa începerea tratamentului cu izotretinoina. Evictia lor se face obligator de catre dermatolog si nu de catre cosmeticiana. Orificiul sacului folicular se deschide cu un virf de bisturiu, comedoanele sunt scoase prin simpla presiune cu un tircomedon sau o chiureta gaurita.(2,3,6,9)
Corticoterapia strict intralezionala poate avea si ea efecte benefice în cazul leziunilor kistice inflamatorii. Se utilizeaza triamcinolon acetonid în concentratie de 0,25 mg pe ml.
Antibioterapia pe cale generala este reprezentata de cicline, in special doxiciclina si minociclina ( tetraciclina si eritromicina nu mai fac parte din protocoalele de tratament oral in acnee). Aceste antibiotice actioneaza prin scaderea populatiei de propionibacterium acnes, deci prin scaderea inflamatiei. Sunt bine tolerate.dozele sunt de 50-100mg pe zi pentru minociclina si 100 mg. pe zi pentru doxiciclina. Alte antibiotice mentionate de literatura nu-si regasesc utilizarea pe scara larga în acnee deoarce rezistentele la cicline sunt rarisime. Din nefericire multi medici, chiar si dermatologi confunda elementele din acnee cu foliculitele gram negativ. Doar în acest caz este necesara cultura bacteriana si antibiograma.(3,9,10)
Tratamentul cicatricilor
In cazul in care se ajunge la cicatrici, desi, daca acneea este diagnosticata la timp si tratata corect medical si microchirurgical acest lucru se intimpla rar, este absolut necesara tratarea lor fie prin ridicare, fie prin pulverizare laser, fie prin peelinguri pentru a minimaliza efectele psihologice negative ale acestora.
Acupunctura in acnee
Literatura citeaza acupunctura in tratamentul acneei, in special in cea papulo-pustuloasa, cu rezultate bune (Xia Yuging si colab-1982 si cGezen si A Gunes 1981).
Esecul terapeutic in acnee este dat in majoritatea cazurilor de o proasta colaborare pacient-dermatolog, pornita in special de la faptul ca dermatologul uita importanta aspectului psihologic al bolii, uita sa dea explicatii detaliate asupra obiectivului tratamentului, a naturii acestuia si mai ales uita sa cheme pacientul la controale.(5)
Sustinerea psihologica
Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stress, imagine negativa a eului si chiar dismorfofobie. Medicul dermatolog trebuie sa fie pregatit sa deceleze aceste modificari comportamentale pentru a lua asupra lui sustinerea psihologica a pacientului sau sa apeleze la ajutorul psihiatrului sau psihologului.(2,8,)
Eu cand vreau sa scap de un cos care doreste sa-mi strice fata folosesc Zineryt.
Tu ce folosesti pentru a scapa de cosuri si acnee? exceptand o viata sexuala activa