Bolile venerice sau bolile cu transmitere sexuala sunt infectii transmise prin contact sexual sau prin intrarea in contact cu obiecte sau zone infectate. Se poate transmite si nastere, de la mama la fat.

Indiferent, daca contactul este normal, oral sau anal, nu sunteti protejati de contactarea unei boli venerice printr-un sex neprotejat.

Bolile venerice sau cu transmitere sexuala sunt pe de-o parte destul de numeroase datorita:
– nivelului scazut de educatie sanitara,
– datorita obiceiului unora de a avea parteneri sexuali ocazionali,
– datorita ignorarii sau neglijarii masurilor minime de protectie (prezervativul),
– din cauza rusinii pe care o au persoanele infectate de a se prezenta la medic pentru a se trata,
– datoriata inconstientei sau nepasarii celor care, desi stiu ca sunt infectati continua sa aiba relatii sexuale cu parteneri ocazionali.

Bolile venerice afecteaza deopotriva barbatii si femeile, indiferent de varsta si se pot contacta si de la persoane infectate la care simptomele specifice nu se manifesta in nici un fel si deci aparent par sanatoase.
Simptomele lipsesc in special la femei, motiv pentru care aceste boli au o evolutie tacuta dar mai periculoasa in cazul lor, putand provoca inflamatia pelvina (cu risc major de sterilitate), cancere de col uterin sau infectarea fatului in timpul sarcinii.

Iata cateva dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala si simptomele care le indica aparitia:

SIFILIS
Simptome: – In stadiul de sifilis primar apar mici pete rosii care se accentueaza, ulcerand si adancindu-se. La femei pot apare pe labii, vagin, uretra si perineu. La barbati pot aparea pe scrot, iar la ambele sexe pot sa apara pe regiunea anorectala, pe zonele mameloanelor, pe buze, limba sau chiar pe amigdale.
– In cazul sifisilui secundar primele simptome apar intre 3-6 saptamani de la infectare si se manifesta prin aparitia de pete mici roz, care nu ies in relief deloc sau foarte putin, tot pe zonele mentionate mai sus. Pot aparea si stari asemanatoare unei gripe, adica dureri de cap, dureri musculare si de articulatii, lipsa poftei de mancare sau stare de oboseala.

VERUCILE GENITALE
Simptome: Aparitia unor mici excrescente nedureroase in zona genitala si anala (pot avea aspect de conopida).

HERPESUL GENITAL
Simptome: Aparitia de basici pline cu lichid pe organele genitale

GONOREEA
Simptome: Primele simptome apar in maxim 2-3 zile si constau in secretii abundente galben-verzui, in vagin si penis, precum si senzatii de usturime si arsuri, umflarea uretrei, etc. Aceste simptome pot disparea dupa 8 saptamani, dar disparitia nu marcheaza sfarsitul bolii, ci din pacate cronicizarea ei.
Gonoreea se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectate si foarte rar prin folosirea in comun a obiectelor sanitare, toalete, prosoape, etc.

CHLAMYDIA
Simptome: Dureri la contactul sexual, scurgeri din organele genitale nu foarte abundente, senzatie de usturime sau arsuri la urinare, menstruatie neregulata (in cazul femeilor). Aceasta boala este greu de depistat deoarece adesea poate decurge si fara simptome.
Ca si gonoreea, Chlamydia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectioase.

SCABIA
Simptome: Mancarimi si iritare pielii pe partea interioara a mainilor, intre degete, in regiunea sanilor si a organelor genitale.
Scabia este de fapt un parazit femela care sapa un canal in piele, unde isi depune ouale, de aici apare si acea mancarime si iritare a pielii.
Transmiterea scabiei se face atat pe cale sexuala, dar si prin contacte uzuale, adica prin folosirea in comun a hainelor, prosoapelor si a asternuturilor.

TRICOMONIAZA
Simptome: Apar secretii urat mirositoare de culoare verde-galbui, in special la femei si fara tratament
duce la dureri insuportabile la contactul sexual, datorita arsurilor si usturimilor foarte puternice. La barbati, boala nu se manifesta deoarece organismul lor nu ofera conditii bune pentru dezvoltarea parazitului. De multe ori ei nu stiu ca sunt infectati deoarece resimt doar o usoara usturime dupa urinat. Ei insa sunt purtatori sanatosi si pot transmite boala partenerelor. Foarte important in cazul acestei boli este ca tratamentul sa inceapa rapid. Ambii parteneri trebuie sa se trateaze, chiar daca barbatul este aparent sanatos.

NEGI GENITALI
Simptome: Nu apar imediat, ci dupa doua luni sau chiar mai mult, timp in care persoana infectata e infectata si contagioasa. Celulele infectate cu virus se modifica si se inmultesc pana devin vizibile sub forma unor negi. In zona, pot aparea mancarimi, dureri si secretii. Simptomele sunt valabile la ambele sexe. Odata contactata boala, aceasta ramane in corp si se reactiveaza cand imunitatea organismului
este slabita. Boala se poate contacta sexual dar si prin atingerea unei zone infectate sau scaldatul in apa din bazine sau piscine. Negii pot disparea de la sine fara tratament in aproximativ 2 ani, exista insa medicamente care le accelereaza disparitia. Se pot si extirpa chirurgical, in special negii care au risc cancerigen.

HEPATITA B
Simptome: Nu se manifesta imediat, unele persoane nu stiu ca au fost infectate, fiindca virusul ramane mult in stare latenta, fara sa produca o boala. Odata ce virusul a intrat in organism, boala se poate declansa oricand si daca nu este tratata poate evolua spre ciroza sau cancer
. Simptomele tipice ale bolii sunt oboseala, lipsa poftei de mancare, stare de greata si urina inchisa la culoare. De obicei aceste manifestari apar in primele 6 saptamani dupa contaminare. Mai tarziu, dupa ce boala evolueaza, pielea si albul ochilor incep sa se ingalbenesc vizibil.

SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobandite)
Simptome: Sistemul imunitar devine foarte slabit si pot sa apara diferite boli si tumori – forme de cancer. Pot sa apara transpiratii nocturne, senzatia de oboseala, gripe repetate, febra care se instaleaza si nu cedeaza saptamani la rand, dureri de cap, tuse etc. Evolutia unei infectii cu HIV difera de la o persoana la alta. In primele saptamani nu apar de obicei simptome, la inceput doar eventuale stari gripale. Dupa 12 saptamani de la contaminare prin testul cu anticorpi, se gasesc anticorpii construiti de virus si pot apare si alte simptome, din cele mentionate mai sus
SIDA se poate transmite organismului sanatos nu numai prin contact sexual, ci si prin rani deschise, suprafetele iritate, zgariate sau inflamate ale pielii si tesuturile sensibile gen mucoasa vaginala. Lichidele infectioase prin care acesta se transmite sunt sangele, sperma, laptele de mama si nu cele ca saliva, lacrimile, transpiratia sau urina.
SIDA nu se poate vindeca, ci doar se poate incetini progresia bolii, dar sa speram ca intr-un viitor apropiat se vor gasi si remediile de vindecare.

IMPORTANT!
Educatia sanitara si antiveneriana a populatiei este foarte importanta, deci informati-va cat mai mult si nu uitati sa va protejati sau sa fiti precaut!
Tratarea bolilor cu transmitere sexuala se face numai dupa consultul medical si diagnosticarea corecta. Nu este recomandat a se incerca tratarea dupa alte surse, acestea putand fi nu tocmai corecte.
Medicul va recomanda un tratament si o perioada de urmare a acestuia. Pe toata perioada tratamentului nu trebuie avute contacte sexuale, aceste putandu-se relua dupa 3 zile de la incetarea tratamentului. In caz contrar, tratamentul nu va fi eficient si deci boala nu se va vindeca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *