Incet-incet oamenii includ folosirea telefonul mobil in proiectele lor si in alt mod decat pentru a vorbi intre ei. Modurile in care pot folosi puterea transmisiilor de date prin micutul telefon mobil incepe sa capete contur in domenii si servicii din ce in ce mai diverse.

De exemplu, furnizorul elvetian de servicii de medicina mobila Medic4all a lansat de curand in parteneriat cu Orange, un pachet de servicii de telemedicina.
Serviciul operareaza un call-center si a unui centru medical operativ cu 100 de medici. Medicina mobila sau e-health inseamna ca poti avea doctorul cu tine, un doctor ce poate vorbi orice limba si este disponibil 365 de zile pe an, oriunde in lume. Medic4all este o companie care ofera servicii de e-health in 28 de tari

Odata cu acest serviciu, Orange si Medic4all pun la dispozitia clientilor si un dispozitiv de monitorizare a sanatatii, Wrist Clinic. Practic, dispozitiivul consta intr-o bratara de mana care realizeaza o multitudine de teste utile de control al sanatatii si de prevenire a afectiunilor. Clientii pot avea in permanenta informatii referitoare la tensiunea arteriala, puls, EKG, temperatura, ritmul respirator, saturaţia oxigenului in sange si alti parametri medicali. Rezultatele masuratorilor se trimit automat prin bluetooth catre telefonul mobil si apoi catre fisa medicala online, prin reteaua de date Orange. Partea frumoasa e ca Serviciul Medic4you poate fi utilizat oriunde atat in tara cat si in strainatate. Prin fisierul Internet Multiligual, medicii pot consulta fisa medicala a pacientului disponibila in 18 limbi, ii pot prescrie retete si oferi un diagnostic sau il pot directiona catre un consult de specialitate in orice tara

O alta companie, mult mai cunoscuta pe piata din Romania, British Airways a lansat serviciul de rezervari prin intermediul telefonului mobil, gratuit si in 11 limbi. Accesand www.ba.com/mobile poti vedea orarul de zbor, poti selecta locurile si poti realiza formalitatile de imbarcare dus intors. Sa speram ca in viitorul apropiat vom avea si un serviciu care sa fie conectat la tabela de zboruri din cadrul aeroportului Otopeni. Ar fi supercomod sa verifici in timp real de pe telefon daca avionul cu care iti vin rudele sau prietenii tocmai a aterizat sau are ceva intarziere.

Lista serviciilor de acest gen poate fi destul de mare si toti trebuie sa se gandeasca la astfel de oportunitati. Nu degeaba majoritatea operatorilor lanseaza pachete de acces mobil la internet ce includ trafic de date si minute nationale incluse, precum si terminale smartphone si laptopuri, cu scopul de a-si intari portofoliul de clienti pe serviciile de date mobile.

Se estimeaza ca numarul utilizatorilor de internet din Romania va ajunge, la sfarsitul acestui an, la noua milioane, in timp ce numarul conexiunilor va atinge sapte milioane, iar ponderea conexiunilor mobile va creste in detrimentul celor fixe.
Potrivit ANC, numarul conexiunilor mobile si fixe la internet era de 5,79 milioane, la sfarsitul lui 2007, in crestere cu 76% fata de 2006.“Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.Cunosterea este limitata, imaginatia inconjoara lumea.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *