RoGun – este unul dintre ultimele modele de roboti humanoizi care au fost lansati pe piata din Korea- o tara care sprijina oficial programul prin care orice om va avea un robot in casa pana in 2020. Dezvoltat de compania KornTech, robotul inalt de un metru este proiectat pentru uzul casnic, ca bodyguard sau ca bona pentru copii. Folosind o combinatie de multiple tehnologii AI ( inteligenta artificiala) , capabilitatile lui RoGun includ mersul, saluturile , strangerile de mana, pocnitul degetelor, dansul , vorbitul sau cantatul . Alte cateva valente ale lui RoGun sunt recunoasterea si mutatul obiectelor din jur, mimica-gestica, recunoasterea mediului in care se afla, recunoasterea de sunete, recunoasterea fetzelor . E evident ca robotul va deveni in curand foarte util si de asemenea din ce in ce mai present in casele unora ( in special japonezi)( mai multe aici-

De asemenea progresele din domeniul tehnologiei recunoaşterii imaginilor au determinat şi alte companii să dezvolte o muncă de cercetare în acest domeniu.
Francezii de la Accenture Technology au dezvoltat o tehnologie care face ca un telefon 3G (sau HSDPA) echipat cu o cameră video să poată “răspunde” utilizatorului său la întrebări legate de obiectele din jur.
În curând o înregistrare video a unui obiect despre care utilizatorul vrea să obţină informaţii să fie suficientă pentru ca telefonul mobil să îi ofere tot ce doreşte să afle. Conform newscientist.com, sistemul – botezat Pocket Supercomputer, funcţionează prin conectarea la un server central care potriveşte imaginile înregistrate cu imagini dintr-o bază de date anterior creată.. Tehnologia se bazează pe un algoritm, SIFT, care utilizează sute sau mii de puncte de referinţă pentru identificarea imaginilor primite de la utilizator cu cele din baza de date, procesul funcţionând indiferent de unghiul din care a fost realizată înregistrarea. Crearea unei baze de date cu 5.000 de entităţi durează cam o zi şi procedura de potrivire a imaginilor câteva milisecunde.
Microsoft are sistemul Lincoln, care permite utilizatorilor să facă fotografii pe care să le trimită apoi pentru identificare, sau sistemul similar ViPR, dezvoltat de Evolution Robotics, disponibil deja în Japonia. Creatorul algoritmului, care stă la baza acestei tehnologii, consideră că aceasta este genul de aplicaţie pentru care a fost conceput SIFT în 2004 şi crede că recunoaşterea obiectelor cu ajutorul celularului va avea totuşi nevoie de timp pentru a ajunge să fie utilizată în viaţa de zi cu zimobile, gsm,Cdma,internet mobil,sms,ringtones, Nokia, Ericsson, Samsung, LG,Orange, Vodafone, Zapp, Motorola, video, call,i-mode

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *