O melodie Mp3 este un fisier audio care a fost codificat digital si comprimat, pentru a reduce din marimea datelor, fara a comprima calitatea sunetului. E o tehnica revolutionara, cu rezultate incredibil de bune; de cele mai multe ori nu se poate distinge de muzica de pe CD (desi unii audiofili cu urechi foarte sensibile disputa aceasta afirmatie).

Popularitatea acestui tip de muzica, disponibil pe internet, este un trend care ajunge la proportii gigantice; aceste melodii codificate sunt peste tot. Site-uri numite blog-uri vorbitoare ofera muzica de podcast rara sau greu de gasit, iar fanii pasionati isi petrec uneori ore in sir, cautind prin mormanele de material download-abil. Artisti mai noi, care deseori ar cadea sub radar fara ajutorul unei case de inregistrari bine cunoscute, isi convertesc melodiile in format Mp3 si le fac disponibile pe internet, dand unui numar mare de oameni posibilitatea de a auzi melodii, pe care altfel nu ar putea. E intr-adevar un lucru foarte popular muzica Mp3, unul din acele fenomene rare de cultura pop pe care le accepta cu totii.

Iar acum, cu inventarea iPod-ului si a altor playere de Mp3, atat melodii cat si fisiere audio instructionale sunt raspandite, si din ce in ce mai populare. Unele din modelele mai noi de masini au de asemenea posibilitati pentru acest format, extinzand si mai mult moda. Iar filmele pe iPod sunt cea mai noua traznaie.

Dar indiferent de marea sa popularitate, muzica digitala e invaluita in controverse. Multe din programele care-i permit utilizatorului sa-si transfere muzica de pe un calculator pe altul, o fac pe gratis, eliminand posibilitatea profitului pentru artist si casa de inregistrari. Temandu-se de posibilitatea pierderii a tone de bani, pentru ca fanii ar downloada muzica in loc sa o cumpere, mari factiuni din industria muzicii s-au luptat pentru a interzice muzica Mp3 gratuita – si au reusit, intr-o oarecare masura. Legile, in schimb, au imperfectiuni, de care multe site-uri si programe peer-to-peer profita la maxim.

In plus, legile din Statele Unite, privind acest tip de muzica, nu sunt neaparat aplicabile in alte tari, asa ca au aparut noi site-uri si programe (in mod particular, din motive oarecare, in Rusia), oferind serviciile gratuite contra carora se lupta in SUA. Datorita problemelor etice aprig dezbatute, cu privire la muzica digitala, multi evita subiectul (si practica) de tot. Altii o accepta, citand costurile enorme ale discurilor ca si motiv pentru muzica gratuita. Acesta este un argument care nu va fi epuizat in curand, iar problemele etice vor fi dezbatute atata timp cat va exista muzica gratuita undeva.

In orice caz, formatul Mp3 nu va disparea, iar acel muzician este intelept, care invata despre el si stie cum sa profite de ocazii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *