Traditia a fost stabilita chiar de primul presedinte al Americii, George Washington. In 1759, politicianul s-a casatorit cu Martha Dandridge Custis, dar se pare ca mirele se gindea la adulter inca din fata altarului. Chiar in seara nuntii el i-a propus domnisoarei de onoare sa-i fie amanta.

Tinara, pe nume Sally Fairfax, a refuzat, deoarece era cea mai buna prietena a miresei. Asta nu l-a impiedicat insa pe presedinte sa-si insele nevasta. La doar citiva ani dupa casatorie, liderul de la Casa Alba a avut o aventura cu o femeie pe nume Mary Gibbons.

Thomas Jefferson (presedinte intre 1801 si 1809) este cunoscut pentru lupta pe care a dus-o impotriva sclaviei. Istoricii spun insa ca demnitarul a avut motive personale sa se implice in acest razboi. Imediat dupa moartea sotiei sale, Jefferson a inceput o relatie intima cu Sally Hammings – o sclava negresa de doar 14 ani.

Legatura dintre ei a durat 36 de ani, iar cei doi au avut impreuna mai multi copii.

James Grafield (a detinut functia de sef al statului in 1881) a avut o scurta aventura cu o tinara de 18 ani, reporter la „The New York Times“. El a pus capat acestei relatii dupa ce sotia sa a aflat si a amenintat cu divortul.

Grover Cleveland (1885-1889) a fost un presedinte-burlac, dar viziunile sale referitoare la valorile familiei au stirnit intotdeauna scandaluri. In 1870, el a recunoscut ca a trait cu o femeie fara a fi casatorit legal, iar amanta sa a adus pe lume un fiu, pe care l-a botezat Oscar Cleveland. In primii ani, presedintele si-a sprijinit financiar copilul si pe mama lui.

Ulterior, insa, femeia s-a internat la un azil, iar baiatul a ajuns intr-un orfelinat.

Woodrow Wilson (1913-1921) a fost descris ca „un jucator priceput atit in pat, cit si pe scena politica“. A fost casatorit de doua ori si si-a inselat ambele neveste. El a avut o legatura de lunga durata cu Mary Hulbert Peck, care era, la rindul ei, maritata. Mary a divortat de sotul ei pentru a putea fi cu Wilson. Presedintele a parasit-o insa dupa ce sotia lui l-a amenintat ca divorteaza.

Warren Harding (presedinte in perioada 1921-1923) a avut o legatura extraconjugala de 15 ani cu Carrie Philips, sotia celui mai bun prieten al sau. Cind femeia a amenintat ca va face totul public, liderul de la Washington a platit-o ca sa taca. I-a cumparat un Cadillac si a trimis-o intr-o calatorie in jurul lumii.

Harding a inceput apoi o relatie cu Nan Britton, o femeie cu 30 de ani mai tinara decit el. Apropiatii cuplului spuneau ca cei doi obisnuiau sa se intilneasca pe furis in Biroul Oval pentru… „una scurta“. De citeva ori, agentii secreti au fost nevoiti sa o opreasca pe sotia lui Harding la usa si sa o tina de vorba pentru a-i da timp amantei sa dispara.

Franklin D. Roosevelt a avut cel putin trei ibovnice in perioada petrecuta la Casa Alba. Prima a fost Lucy Page Mercer, secretara sotiei sale. Dupa ce a pus capat acestei aventuri, demnitarul a inceput o relatie cu secretara personala, Marguerite LeHand.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Roosevelt a avut o legatura amoroasa cu printesa Marta a Norvegiei, care a locuit o vreme la Casa Alba.

Fara indoiala, cel mai cunoscut presedinte afemeiat de la Washington a fost John F. Kennedy. El a intrat in istorie drept „omul cu mai multe amante decit dormitoarele de la Casa Alba“. Printre ibovnicele sale s-au numarat si actrite cunoscute precum Marilyn Monroe, Angie Dickinson si Jayne Mansfield.

In plus, Kennedy a declarat personal ca a cistigat o disputa televizata cu Richard Nixon datorita unei stripteuze. El spune ca, inainte de intrevedere, a facut dragoste cu o dansatoare exotica, pe nume Blaze Starr, in baia unui hotel. Aceasta experienta l-ar fi ajutat sa-si depaseasca adversarul.

Lyndon Johnson (presedinte intre 1963 si 1969) este cunoscut mai degraba pentru comportamentul indecent decit pentru realizarile politice. La inceputul anilor ‘60, el si-a socat colegii din Senat cind s-a dezbracat in fata lor, ca sa le arate cit e de „dotat“. A declarat atunci ca a avut mai multe femei decit presedintele Kennedy.

Intrebata ce parere are despre aventurile lui Johnson, sotia sa a declarat: „Ei bine, Lyndon iubea rasa umana, iar jumatate din aceasta rasa e reprezentata de femei“.

Richard Nixon a avut o aventura cu Marianna Liu, o chelnerita pe care a cunoscut-o in timpul unei calatorii la Hong Kong. In 1969, femeia s-a mutat in California, in orasul natal al presedintelui.

Un alt scandal sexual celebru a fost cel creat de Bill Clinton in 1998. Atunci, presedintele a recunoscut public ca a intretinut relatii intime cu Monica Lewinsky, o stagiara ce a activat la Casa Alba in perioada 1994-1995.

Scandalul a fost atit de mare incit opozitia a cerut inlaturarea lui Clinton de la putere. In plus, liderul de la Washington a marturisit ca sotia sa, Hillary, l-a obligat sa doarma pe canapea trei luni. Monica Lewinsky a turnat si mai mult gaz pe foc cind a scos la licitatie pe Internet o rochie patata de sperma lui Bill.

de Irina Moldovan
integral in Cotidianul

Cotidianul, 10 iul 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *