Pretul petrolului a ajuns la cel mai inalt nivel din acest an dupa ce Iranul a capturat vineri 15 militari britanici, iar Natiunile Unite au impus sanctiuni impotriva acestui stat. Pretul petrolului brut, cu livrare in luna mai, a crescut luni dimineata cu 1% la bursa new-yorkeza, pana la 62,89 dolari pe baril, cel mai inalt nivel din 26 decembrie 2006. De la inceputul acestui an, cotatia titeiului s-a apreciat cu aproape 2,5%.
Ulterior, petrolul a ajuns pana la 62,96 dolari, pentru ca, spre dupa-amiaza, sa se ieftineasca usor. Nu a exista o tendinta constanta. De-a lungul zilei, pretul titeiului a oscilat. Astfel, la ora 13.00, ora Romaniei, aurul negru se vindea la New-York cu 62,85 de dolari pe baril, dupa ce ajunsese pana aproape de pretul de 62,20 de dolari pe baril. la ora 14:00, ora Romaniei, barilul de titei costa 62,77 la New-York.
Iran – militari britanici
Marinarii britanici au fost capturati de catre iranieni vineri in Golful Persic. Tony Blair a caracterizat aceasta situatie ca fiind una “foarte serioasa”. Teheranul a declarat ca soldatii britanici se aflau in apele lor teritoriale, fapt negat insa de partea engleza.
Potrivit partii britanice, cei 15 militari, 14 barbati si o femeie, au fost capturati in timp ce efectuau o patrulare de rutina in apele teritoriale irakiene ale fluviului Chatt al-Arab. Iranul a afirmat insa ca soldatii au “recunoscut” deja ca intrasera ilegal in apele iraniene.
Iran – o noua rezolutie ONU
O zi mai tarziu, sambata, Natiunile Unite au dat o rezolutie prin care impun Iranului un ultimatum de 60 de zile pentru a-si suspenda programul de imbogatire a uraniului. Rezolutia, ce are numarul 1747, extinde si accentueaza sanctiunile impuse de o rezolutie anterioara, 1737, din 23 decembrie 2006.
Astfel, rezolutia 1747 impune restrictii financiare si comerciale, cat si interdictii de calatorie pentru unele personalitati iraniene asociate programului nuclear sau conectate cu Gardienii Revolutiei (Pasdaran).
Iranul a ramas insa, din nou, impasibil la noile restrictii si a declarat ca nu-si va modifica politica nucleara la presiunea Occidentului.
Analistii internationali spun ca este posibil ca tensiunile din zona sa creasca in perioada urmatoare, ceea ce ar putea duce la continuarea actualei tendinte de apreciere a pretului petrolului.
HotNews.ro, Bogdan Asaftei, 26 mar 2007