Studentii au inceput, luni, un nou an universitar de la care asteapta conditii mai bune in camine, burse mai mari si invatamant de calitate. Politicienii au cautat diverse centre universitare pentru a participa la festivitatile de deschidere a cursurilor.

Presedintele Traian Basescu a ales Universitatea “Transilvania” din Brasov unde, minute bune, a criticat dur, inca o data, mediocritatea sistemului de invatamant din Romania.

“Am etichetat invatamantul romanesc ca mediocru, nu cu rea vointa ci plecand de la realitate.Trebuie sa fim realisti. Sa iesim din mediocritate daca vrem sa fim performanti”, a spus seful statului.

Traian Basescu si-a motivat criticile prin faptul ca nicio universitate romaneasca nu este clasata in primele 500 ale lumii:

“Este un motiv de ingrijorare. Sa venim cu autoevaluarea acolo unde suntem in mod real. Niciuna din universitatile din romanesti nu intruneste jumatatea punctajului pentru a intra in primele 500 de universitati ale lumii”, a declarat presedintele aratand ca tari vecine ca Ungaria si Polonia au cate doua universitati in top 500.

“De 16 ani neglijam educatia ceeea ce explica de ce suntem atat de departe de alte tari ale lumii”, a adaugat Basescu.

Invatamant de calitate, competitiv si accesibil tuturor

Presedintele considera ca pentru a deveni performant sistemul romanesc de invatamant trebuie sa tina cont de calitate, competitivitate si sa acorde sanse egale la educatie tuturor.

Din punct de vedere al calitatii invatamantului, Basescu a criticat, mai ales, faptul ca studentii nu au posibilitatea sa-si aleaga orele optionale acestea fiindu-le furnizate “la pachet”.

In plus, a spus presedintele, profesorii nu-si tin cursurile pentru care sunt platiti ci le cumuleaza in timp ce au alte activitati: procurori, angajati la Curtea de conturi, Parlament etc.. ceea ce agraveaza si mai mult calitatea invatamantului in unele universitati.

Basescu a criticat si guvernele de pana acum care au intarziat alocarea de bani necesari pentru educatie a spus ca este primul an in care invatamantul a primit mai multi bani.

“Calitatea invatamantului trebuie asigurata de stat cu o foarte buna infrastructura”, a precizat Traian Basescu.

“O natiune fara o educatie puternica are viitorul pus sub semnul intrebarii. Un sistem de educatie performant este singurul care, alaturi de sistemul de sanatate, pot garanta evolutia pozitiva a societatii”, considera seful statului.

Bani numai pentru rezultate

Referitor la competitivitatea invatamantului, Basescu a criticat faptul ca Ministerul Educatiei nu aloca fonduri pentru cercetare in functie de proiecte si performanta fiecarei universitati.

Seful statului considera ca in toate cele 49 de universitati de stat resursele financiare trebuie alocate numai acolo unde s-au obtinut rezultate.

In acest sens, el a felicitat Universitatea “Transilvania” din Brasov pentru proiectele viabile trimise ministerului de resort.

Sunt prea putini cu studii superioare

Traian Basescu considera necesar ca pana in 2010, 7% din populatia intre 25-64 ani sa participe la un sistem de educatiei continua, pentru a creste perfomanta educatiei.

De asemenea, seful statului considera ca trebuie sa creasca umarul studentilor in urmatorii ani si a criticat faptul ca doar 10% din populatia Romaniei are studii superioare, pe cand in Europa, 15-17 procente au diploma de licenta.

O alta nemultumire a presedintelui este aceea ca nu toti tinerii care vor sa invete au sunt sanse egale pentru accesul in universitati. Traian Basescu a exemplificat ca din mediul rural doar 1-2 % din tineri au acces la invatamanul universitar din cauza calitatii slabe a educatiei.

“Este mai bun un 5 meritat decat un 10 aranjat”

Presedintele a tras un semnal de alarma si in ceea ce priveste pregatirea absolventilor de facultate si a explicat ca standardul lor de performanta este sub nivelul cerut de companiile angajatoare.

Traian Basescu a spus ca numai cresterea exigentei in invatamant da sansa absolventilor de a fi angajati in marile companii. Astfel, el le-a cerut studentilor sa fie exigenti cu ei insisi.

“Este mai bun un 5 meritat decat un 10 aranjat”, le-a spus seful statului studentilor.

Camine inca in mizerie

Traian Basescu s-a referit si la situatia lucrarilor de reparatii si de modernizare inca nefinalizate in caminele studentesti:

“Situatia din camine este o realitatea asumata de Guvern, de ministerul Educatiei si de mine, ca amploarea lucrarilor din camine nu se puteau face in acea luna in care caminele au fost libere pentru a se putea lucra in ele”, a declarat Traian Basescu.

Seful statului considera ca lucrarile de modernizare a caminelor trebuie finalizate pana la 31 decembrie 2006.

Presedintele i-a felicitat pe cei care se ocupa de centrul universitar Brasov pentru modul in care au administrat fondurile consistente alocate in 2006, care se ridica la nivelul sumelor primite de tot invatamantul romanesc anul trecut.

HotNews.ro, C.N.A., 02 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *