Proiectul “Un laptop pentru fiecare copil”, lansat acum doi ani si cunoscut ca “Laptopul de 100$” a ajuns intr-un impas. Acest proiect este destinat scolarilor din tarile defavorizate. Din pacate, in momentul de fata, fabricarea acestui computer costa 150$.

Walter Bender, presedintele diviziei de software pentru fundatia nonprofit One Laptop per Child (OLPC) cu sediul in Massachusetts, a declarat ca exista costuri mai mari decat au fost estimate in special la realizarea display-ului si al bateriei din nichel-metal hydride.

“Tinta noastra este sa ajungem la pretul de 100$ pana in 2008” a declarat Bender la Silicon Valley Challenge Summit, care a avut loc la Santa Clara University.

Nicholas Negroponte, presedintele OLPC, declarase anterior ca grupul de lucru se straduieste sa ajunga la un pret de 135-140$. In ianuarie 2005, la Forumul Economic Mondial, el a lansat pentru prima data ideea realizarii unui laptop ieftin pentru guvernele tarilor slab dezvoltate. Aceste laptopuri urmeaza sa fie distribuite elevilor gratis, pentru a imbunatati procesul educational.

Dupa aproape doi ani de lucru, a fost lansat primul prototip functional, produs la fabrica Quanta din Shanghai.
Bender a spus ca planurile OLPC sunt de a remedia toate problemele observate la primul model, denumit B1 si de a fabrica un al doilea prototip – B2. Totodata, se intentioneaza realizarea unei versiuni finale pana la jumatatea anului 2007, ce va putea fi trimisa in Libia, Nigeria, Argentina si Brazilia.

In acest moment, planurile sunt de a livra 1,2 milioane de bucati pentru Libia si inca 4 milioane in celelalte tari.
Prototipul B1 are dimensiunea unei carti de scoala, este realizat din materiale rezistente la praf si nisip, cum ar fi cauciucul. Acesta include o camera web, are capabilitati Voice over Internet Protocol (VoIP), iar ecranul poate fi folosit atat color, cat si alb-negru (pentru o mai buna vizionare in plin soare).

Sistemul de operare instalat pe aceste laptopuri este Linux, iar preinstalate sunt mai multe aplicatii realizate de cercetatorii de la MIT si de ceilalti programatori pentru open-source din intreaga lume. Spre exemplu, Universitatea din Montreal a realizat o aplicatie pentru educatia muzicala.

Electricitatea necesara functionarii laptopului provine de la acumulatori, priza sau chiar (pentru unele modele) de la un generator actionat de elev cu o manivela. Pentru conectivitate, sistemul utilizeaza conexiunea Wi-Fi construita intr-un concept ce permite computerelor sa imparta impreuna o singura conexiune la Internet.
Sponsorii proiectului sunt AMD, eBay, Google, Red Hat si multi altii.

Ager Press, Razvan Serbu, 17 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *