Barcelona nu a reuşit surpriza cu Bayern: 0-3. Finală germană pe Wembley

569930-arjen-robben

Barca a capitulat. Bayern e cea mai bună echipă din lume. 7-0, Bavaria e gata de prima finală germană a Ligii. A 3-a finală în 4 ani pentru munchenezi.

Barcelona e terminată. Nu joacă Messi. Nu e refăcut nici acum sută la sută, bicepsul femural încă îl supără, iar Vilanova nu mai riscă. E doar rezervă. Se piteşte pe bancă, dezolat, simte că nu se mai poate salva nimic în această semifinală. Poate doar să intre şi el în teren, dar să nu iasă nimeni. Să fie 12-11, numai aşa ar deregla mecanismul lui Heynckes.

Fără el, e tristi-taka păienjenişul de pase blaugrana. Şi ar trebui să aibă în spate 90.000 de fani care să cînte şi să scandeze “Si, se puede!”, ca marţi, pe “Bernabeu”. Doar mesajul “Orgull Barca!”, urmat de o tăcere ca într-o sală de teatru, e prea puţin.

Combinaţia letală
Super-Bayern degajă siguranţă şi face spectacol în acelaşi timp, e o combinaţie de maşină germană care conduce jocul implacabil şi o trupă de samba ce nu se mai opreşte din ritmul îndrăcit de paşi. Aceasta e rapsodia bavareză.

Contra Barcelonei, nici nu forţează. Se poziţionează excelent în defensivă, închizînd toate spaţiile – Barca de-abia se apropie de poarta lui Neuer -, apoi din trei-patru atingeri asediază deja careul advers în plină viteză.

Robben e singur cu Valdes, dar, în loc să şuteze, mai încearcă un dribling în faţa lui Pique şi e deposedat. Încă o combinaţie frumoasă în trei a roş-albilor. Robben – Schweinsteiger călcîi – Lahm blocat de Pique. Xavi are şi el o ocazie, venită de nicăieri, însă sensul jocului rămîne neschimbat.

Bayern, ca Milanul lui Sacchi
E imposibil ca acest meci să se termine 0-0, iar golul, golurile nu au cum să fie marcate de Barca. Bayern seamănă cu faimosul Milan al lui Sacchi, lăsînd impresia că poate înscrie în orice moment. Şi, cînd vrea, înscrie în rafale:
– 0-1, minutul 49: liber, Robben îl întoarce pe Adriano şi trage cu efect la colţul lung, în plasa laterală
– 0-2, minutul 72: Ribery se lansează în careu, centrare pe linia de 6 metri. Pique e atacantul nemţilor şi punctează cu genunchiul
– 0-3, minutul 76: tot Ribery la serviciu, Thomas Muller la finalizare. Valdes apăra în plasă!

S-a terminat. Bayern e cea mai puternică echipă din lume. Care a învins Barcelona, cîştigătoarea Ligii în 2009 şi 2011 şi de 6 ori la rînd semifinalistă, cu 7-0. Şapte la zero!

7 după jumătate de secol!
Pentru a descoperi ultima catastrofă blaugrana într-o dublă manşă în Europa trebuie să ne întoarcem cu 51 de ani în urmă. Atît a trecut de cînd Barcelona n-a mai primit 7 goluri! S-a întîmplat pe 8 şi 12 septembrie 1962, în finala Cupei Oraşelor Tîrguri, cînd Valencia le-a administrat catalanilor un 6-2 în tur şi apoi a remizat (1-1) pe Camp Nou.

“Cînd o echipă are o astfel de superioritate nu poţi decît s-o feliciţi. Am fost puţin obosiţi şi ultimele 45 de minute au fost teribile. La anul va trebui să luăm o decizie” (Gerard Pique, fundaş Barcelona)

“Am jucat excelent şi am arătat un fotbal în mare viteză, speculînd spaţiile lăsate. Mai clar de atît nu ne puteam califica în finală” (Jupp Heynckes, antrenor Bayern)

“Ne-a suprins şi pe noi că Messi nu a jucat, poate îi era frică de noi! Am pierdut deja două finale, nu mai vreau s-o pierd şi pe a treia” (Franck Ribery, mijlocaş Bayern)

4 meciuri consecutive fără victorie în Ligă are Barcelona, două egaluri şi două eşecuri, prima oară după 11 ani

2 eşecuri la rînd în Ligă a suferit Barca. Nu i se mai întîmplase din septembrie 2000, 0-3 cu Beşiktaş şi 0-2 cu Milan

Barcelona – BAYERN    0-3, în tur 0-4
(Robben 49, Pique 72 autogol, T. Muller 76)

BARCELONA: Valdes – Dani Alves, Pique, Adriano, Bartra (87 Montoya) – Xavi (55 Alexis Sanchez), A. Song, Iniesta (65 Thiago Alcantara) – Pedro, Villa, Fabregas. Antr: T. Vilanova

BAYERN: Neuer – Lahm (77 Rafinha), J. Boateng, Van Buyten, Alaba – Javi Martinez (74 Timoşciuk), Schweinsteiger (66 Luiz Gustavo) – Robben, T. Muller, Ribery – Mandzukici. Antr: J. Heynckes

A arbitrat Damir Skomina (Slovenia)

Finala Bayern – Dortmund se va juca pe 25 mai, pe Wembley.

Leave a Reply

Your email address will not be published.