La inceputul saptamanii aceasta a fost facut public un studiu despre efectele pe care tigara electronica le are asupra plamanilor. Rezultatele studiului au fost neconcludente iar cercetatorii au sustinut ca mai sunt necesare studii pentru a stii ceva concret. Cu toate acestea, presa din Romania s-a grabit sa informeze oamenii ca tigara electronica afecteaza plamanii.

O echipa de cercetatori din Atena a publicat rezultatele unui studiu despre efectele tigarilor electronice asupra plamanilor. Cercetatorii au descoperit ca dupa 10 minute de utilizare a unei tigari electronice rezistanta cailor respiratorii creste.

„La fumatorii cu spirometrie normala a existat o crestere semnificativa statistic de la o medie de 176% pana la 220%. La pacientii cu BPOC si astm utilizarea unei tigari electronice pare sa nu aibe niciun efect imediat asupra rezistentei cailor respiratorii.”

Concluziile cercetatorilor au fost neclare, acestia declarand ca „Inca nu stim daca dispozitivele de livrare a nicotinei care nu sunt aprobate, de genul tigarilor electronice, sunt mai sigure decat tigarile normale, in ciuda faptului ca acestea sunt vandute cu pretentia ca sunt mai putin daunatoare.”

Cu toate ca in presa au aparut articole care concluzionau ca tigarile electronice afecteaza plamanii, sau ca tigarile electronice scad nivelul de oxigen din sange, acest lucru nu este adevarat. O crestere temporara a rezistentei cailor respiratorii nu echivaleaza cu „leziuni pulmonare.”

De asemenea, cercetatorii nici macar nu au masurat nivelul de oxigen din sange, cu atat mai putin nu au declarat ca tigarile electronice cauzeaza hipoxemie. Denaturarea informatiilor studiului este vina mass-mediei, pentru ca in comunicatul de presa oficial nu exista nicio precizare legata de acest lucru.

Cu toate acestea, faptul ca mass-media a avut impresia ca tigara electronica cauzeaza probleme la plamani, este vina autorilor studiului care au intitulat comunicatul lor de presa „Expertii avertizeaza ca tigara electronica poate afecta plamanii” in loc de „Cercetatorii avertizeaza ca tigara electronica creste rezistenta cailor respiratorii.”

Prin acest studiu s-a incercat sa se creeze o imagine negativa a tigarilor electronice cu toate ca rezultatele nu au indicat acest lucru. Ne pare rau ca presa din Romania nu a dezvaluit publicului conflictele de interese care se afla in spatele acestui studiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *