1. Ce este asigurarea de viata?
Prin asigurarea de viata oferiti protectie financiara familiei dupa moartea dumneavoastra. Este un contract prin care asiguratorul se obliga la plata unei sume de bani beneficiarilor in cazul decesului dumneavoastra. Pretul asigurarii – prima de asigurare – depinde de mai multi factori: varsta, starea de sanatate, ocupatia, sexul, suma asigurata.

RCA online foarte ieftin – Click aici

2. De ce am nevoie de asigurare de viata?
Aveti nevoie de asigurare de viata daca va aflati intr-una dintre urmatoarele ipostaze:
sunteti casatorit(a)
aveti copii in intretinere
aveti parinti sau rude in intretinere
doriti sa protejati financiar pe cineva drag

Suma pe care beneficiarii dumneavoastra o vor primi ii poate ajuta la:
achitarea cheltuielilor de inmormantare
va inlocui venitul dumneavoastra si va ajuta familia sa-si mentina standardul de viata
va proteja propietatea familiei prin achitarea ratelor catre banci
asgigurarea educatiei copilului
asgigurarea unui venit suplimentar partenerului (partenerei) de viata.

3. Care sunt primii pasi?
Cand sunteti hotarat sa va cumparati o asigurare de viata trebuie sa va adresati unui agent de asigurari.
Documentati-va despre tipurile de asigurari de viata existente, pentru a alege “produsul” care corespunde cel
mai bine nevoilor dumneavoastra.
Sunati agentul de asigurare, care se va deplasa la dumneavoastra, va culege date despre sanatatea, ocupatia,
varsta, nevoile de asigurare. Pe baza acestora veti primi o “oferta de asigurare”. Este indicat sa apelati la mai multe
societati de asigurare pentru a compara serviciile oferite si pretul acestora.
Este posibil sa fiti rugat sa va prezentati la medicul desemnat de societatea de asigurare pentru o examinare
amanuntita.
Daca examenul medical este afirmativ, agentul va intocmi contractul de asigurare si in cazul in care sunteti de
acord puteti semna.

RCA online foarte ieftin – Click aici

4. Cum aleg asigurarea de viata potrivita pentru mine?
Inainte sa cumparati o asigurare de viata raspundeti la urmatoarele intrebari:
Care este suma de bani de care ar avea nevoie familia mea pentru a achita cheltuielile zilnice, dar si cele de
lunga durata, fara ca aceste cheltuieli sa ii afecteze stabilitatea financiara?
Pe langa protectia financiara a familiei pentru ce mai am nevoie de asigurare de viata?
Care companie imi ofera cele mai bune oferte?

Nu uitati ca, desi asigurarea de viata pe termen prestabilit ofera doar protectie in cazul decesului, celelalte tipuri, cum ar fi asigurarea mixta, de zestre, de tip student, de ipoteca, ofera si posibilitatea economisirii.
Inainte sa semnati contractul de asigurare cereti oferte de la mai multe companii, dar nu uitati ca pretul nu este singurul factor decisiv, trebuie sa luati in considerare si optiunile sau serviciile oferite.

5. Cat ma costa?
Pretul primei de asigurare depinde de mai multi factori:
varsta
sex
starea de sanatate
activitatea profesionala
hobby-uri
tipul de asigurare ales

6. Cum afecteaza starea mea de sanatate costul asigurarii?
Starea dumneavoastra generala de sanatate – inaltimea, greutatea, trecutul medical al dumneavoastra, al familiei, faptul ca sunteti fumator sau nu, pot afecta costul asigurarii dumneavoastra. Nu toate persoanele sunt eligibile pentru a fi asigurate. Un examen medical detaliat va determina daca sunteti asigurabil sau nu. Majoritatea persoanelor sunt. Chiar daca nu sunteti intr-o stare de sanatate perfecta – majoritatea nu este – tot puteti sa obtineti o polita de asigurare la un pret bun.

7. De ce se cer date despre sanatatea mea?
Avand o viziune clara asupra starii dumneavoastra de sanatate, compania de asigurari va poate include intr-una dintre categoriile de asigurare existente. Cand cumparati o asigurare sunteti inclusi intr-un grup constand din persoane cu riscuri asemanatoare. Grupul reprezinta un rating, care va ajuta societatea de asigurari in determinarea nivelului primei de asigurare. Informatiile colectate sunt confidentiale.

8. Este adevarat ca activitatea si hobby-urile mele pot afecta pretul asigurarii?
Tipul activitatii prestate reflecta riscurile la care sunteti supusi. De regula cele mai multe activitati implica riscuri minore, dar sunt si exceptii, precum: pilotarea, scuba diving, lucrul in mediu toxic, calatoriile dese in anumite zone ale lumii, etc. Daca riscurile la care sunteti supusi sunt mari si prima de asigurare va fi mai mare.

RCA online foarte ieftin – Click aici

9. Trebuie reactualizata asigurarea de viata?
Cand v-ati cumparat asigurarea de viata probabil ca situatia financiara era diferita de cea de azi. Daca intre timp in viata dumneavoastra s-au petrecut evenimente majore, probabil ca asigurarea trebuie reevaluata pentru ca nu corespunde noilor nevoi. Evenimente majore care conduc la necesitatea reevaluarii asigurarii sunt:
casatoria, divortul
cumpararea unei locuinte
nasterea unui copil
apelarea la un credit pe termen lung
infiintarea unei afaceri

10. La care companie sa apelez?
Daca, inainte sa luati o decizie, doriti sa va informati despre companii, noi va punem la dispozitie o prezentare despre fiecare companie de asigurare in parte.

11. Care sunt tipurile de asigurari de viata?
Tipurile de asigurare de viata sunt urmatoarele:
Asigurarea de viata pe termen prestabilit, limitat. Este cea mai ieftina si simpla forma de asigurare. Este ieftina pentru ca acopera un singur risc: cel de deces. Beneficiarul primeste suma asigurata daca asiguratul decedeaza in perioada valabilitatii contractului. Daca asiguratul este in viata la expirarea contractului, asiguratorul este exonerat de orice obligatie. Astfel, aceasta asigurare nu ofera posibilitatea economisirii. Prima de asigurare se plateste periodic de catre asigurat, iar in cazul producerii riscului asigurat beneficiarul primeste suma asigurata.
Asigurarea de viata pe termen limitat. Si prin aceasta se asigura un singur risc: cel de deces. Diferenta consta in faptul ca primele de asigurare se platesc pana la varsta de pensionare si daca asiguratul implineste varsta precizata va primi suma asigurata.
Asigurarea mixta. Este cea mai atractiva forma de asigurare de viata pentru ca ofera pe de o parte protectie financiara, dar si posibilitatea de a economisi. Prin aceasta se acopera atat riscul de deces, cat si cel de supravietuire. In cazul in care asiguratul decedeaza inaintea expirarii politei, beneficiarul primeste suma asigurata, iar in cazul in care asiguratul supravietuieste, acestuia i se va plati suma asigurata. Polita se incheie pe o durata prestabilita cu conditia ca asiguratul sa nu depaseasca o anumita varsta la expirarea contractului (de regula 75 de ani).
Asigurarea de tip student. Se incheie pe o perioada prestabilita (de cel putin 8-10 ani). Asiguratul se obliga la plata primelor pana la inceperea studiilor beneficiarului, prime din care se vor creea fonduri pentru perioada de studiu. Suma asigurata se va plati sub forma de rente sau integral la inceputul studiilor. Daca beneficiarul decedeaza in perioada platii rentelor suma va fi incasata de catre asigurat. Daca decesul beneficiarului are loc in perioada de plata a primelor asigurarea se transforma in asigurare mixta de viata pentru asigurat.
Asigurarea de tip zestre. Diferenta fata de asigurarea de tip student consta in faptul ca suma asigurata se va acorda tinerilor dupa casatorie sau la o anumita varsta si suma asigurata se va primi integral. In cazul decesului asiguratului, beneficiarul va primi suma asigurata la momentul stabilit in contract, iar daca beneficiarul decedeaza asigurarea devine una mixta pentru asigurat.
Asigurarea de ipoteca. Ea este solicitata in cele mai multe cazuri de catre banci pentru acoperirea creditelor necesare pentru cumpararea unui teren sau a unei locuinte.
Renta viagera. In functie de plata indemnizatiei exista doua tipuri de rente: renta cu rata fixa si renta viagera. In cazul rentei cu rata fixa indemnizatia se plateste indiferent daca asiguratul este sau nu in viata. In cazul rentei viagere, asiguratul, sau daca asigurarea se face pentru mai multe persoane, cel putin unul dintre asigurati trebuie sa fie in viata. Renta se acorda in general trimestrial.

RCA online foarte ieftin – Click aici

12. Ce este asigurarea de locuinte si bunuri?
Este un contract prin care va protejati locuinta si/sau bunurile impotriva riscurilor convenite cu asiguratorul. In unele cazuri asigurarea de locuinte este obligatorie.

13. Ce este propietatea personala?
Proprietatea personala este reprezentata de obiectele care nu constituie un element permanent al casei/locuintei dumneavoastra. Ele sunt: mobila, imbracamintea, electronicele, electrocasnicele, etc.

14. La ce suma sa-mi asigur locuinta?
Pentru a va asigura locuinta si bunurile la o suma reala trebuie sa aveti in vedere doua aspecte:
Continutul locuintei: incercati sa calculati cat v-ar costa sa inlocuiti tot ceea ce aveti in casa in cazul in care acestea ar fi distruse. Probabil veti fi surprins de cat de mult valoreaza continutul casei dumneavoastra.
Valoarea constructiei: in cazul producerii evenimentului asigurat casa/locuinta dumneavoastra va trebui renovata sau reconstruita, ceea ce implica multe costuri. Evaluarea corecta a acestora va ajuta sa va asigurati proprietatea la o suma reala.

15. Se asigura bijuteriile prin asigurarea de baza?
Depinde de valoarea bijuteriilor si de compania de asigurare. Sunt companii la care bijuteriile pana la o anumita valoare sunt asigurate prin polita de baza. In caz contrar ele se asigura la cererea asiguratului in schimbul unei prime suplimentare.

16. Care sunt tipurile de asigurari de bunuri si locuinte?
Puteti opta pentru asigurare simpla sau completa:
Asigurarea de baza este cea de locuinte si/sau bunuri
Asigurarea simpla: prin ea se asigura locuinta si/sau bunurile.
Asigurarea completa cu urmatoarele optiuni:
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea membrilor familiei pentru accidente
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea de raspundere civila fata de terti

17. Ce este asigurarea RCA?
RCA este o asigurare de raspundere civila auto obligatorie prin care se acopera prejudiciul cauzat tertilor provocat prin accidente de autovehicule.

18. Cine are nevoie de aceasta polita?
RCA este obligatorie pentru persoanele fizice si juridice care detin autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, pentru persoanele straine care circula pe teritoriul tarii cu masini inmatriculate in strainatate dar care nu au asigurare de raspundere civila sau persoanele straine ale caror asigurare expira pe durata sederii lor in tara.

19. Pe ce perioada se incheie asigurarea?
Polita poate fi incheiata pe 6 sau 12 luni.

20. Ce despagubiri se acorda?
Despagubirea trebuie sa acopere valoarea daunelor cauzate tertilor in urma unui accident rutier, precum si cheltuielile de judecata.
In cazul vatamarii corporale sau a decesului despagubirea se acorda doar persoanelor aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul sau persoanelor care se aflau in autovehiculul cauzator de accident, daca acestia nu erau transportati in baza unui raport contractual cu propietarul autoturismului.
De asemenea, in cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, despagubirea se acorda pentru bunurile aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul si pentru bunurile care se aflau in autovechiculul cauzator de accident cu conditia ca ele sa nu fi fost transportate in baza unui raport contractual sau sa nu fie proprietatea persoanei cauzatoare de accident.
Despagubirea se acorda si in cazul in care soferul vinovat de producerea accidentului este altul decat persoana asigurata.
Despagubirea se acorda si in cazul in care partile vatamate sau pagubite au resedinta sau domiciliul in strainatate.

RCA online foarte ieftin – Click aici

21. Ce se intampla daca am pierdut polita RCA?
In cazul in care ati pierdut polita trebuie sa va adresati societatii sau sucursalei la care ati incheiat asigurarea si, dupa identificare, aceasta va va emite un duplicat.

22. Ce se intampla daca vand masina pentru care am platit RCA pe un an intreg?
Daca in perioada de valabilitate nu s-au platit si nu se datoreaza despagubiri veti primi banii pentru diferenta de prima.

23. Calatoresc in afara tarii, ce fel de asigurare imi trebuie?
Incepand din data de 1 Ianuarie 2007 pentru a calatori cu autoturismul in afara tarii aveti nevoie doar de asigurarea de raspundere civila auto.

24. Ce fel de autovehicule se pot asigura?
Pot fi asigurate autovehiculele inmatriculate sau aflate in curs de inmatriculare in Romania apartinand persoanelor
juridice sau fizice cu conditia sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu prezinte avarii ale caroseriei.

25. Care sunt riscurile acoperite?
In general se acopera urmatoarele riscuri: furt, zgarieturi, ciocniri, loviri, rasturnari, incendiu, explozie, caderea unor corpuri pe autovehicul, patare, carbonizare, inundatii, furtuna, uragan, cutremur, afumare, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, avalansa de zapada, greutatea stratului de zapada sau gheata.

26. Cum se stabileste suma asigurata?
Suma asigurata trebuie sa reflecte valoarea reala a masinii, ea reprezinta despagubirea maxima ce se acorda in urma producerii evenimentului asigurat. Suma asigurata la care poate fi asigurat autoturismul este diferenta dintre valoarea de nou a masinii si uzura. Pentru a determina valoarea autoturismelor pana la 1 an vechime, aflate la primul proprietar se considera valoarea de nou ca fiind valoarea de factura. Pentru celelalte autoturisme se scade uzura din valoarea de nou. Fiecare societate de asigurare are standardele proprii de uzura.

27. Sunt asigurat CASCO, am nevoie si de asigurarea RCA?
Da, CASCO este o asigurare facultativa, iar RCA este obligatorie.

28. Ce este fransiza?
Franzia este o parte a daunei suportate de catre asigurat. Fransiza sporeste grija asiguratului fata de masina. In cazul fransizei asigurarea devine mai ieftina.

29. Ce este cartea verde?
Asigurarea “Carte Verde” este o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate. De asemenea, se acorda despagubiri si pentru eventualele cheltuieli facute de asigurat in procesul civil.

30. Aplicabilitate carte verde.
Polita de asigurare “Carte Verde” poate fi incheiata de persoanele fizice si juridice ce detin autovehicule inmatriculate in Romania. Asigurarea de Raspundere Civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule in afara teritoriului Romaniei (Carte Verde) este obligatorie pentru toate autovehiculele care depasesc granitele Romaniei in interes personal sau de afaceri.

31. Ce riscuri sunt acoperite?
Asigurarea “Carte Verde” acopera prejudiciile de care asiguratul sau persoanele cuprinse in asigurare raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule care au loc pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare “Carte Verde”.

32. Despagubiri carte verde.
In cazul producerii riscurilor asigurate se acorda despagubiri pentru:
sumele datorate tertelor persoane pagubite ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului, precum si avarierii ori distrugerii unor bunuri printr-un accident produs de autovehiculul asigurat.
cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca asiguratul a fost obligat de despagubire.

33. Valabilitatea asigurari carte verde.
Asigurarea este valabila pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare Carte Verde, semnatare ale conventiei BAAR. Acest tip de asigurare se incheie pentru perioade de timp exact delimitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *