Unii brokeri se aşteaptă ca în acest an tarifele RCA să crească cu 10-15% faţă de anul trecut, firmele de asigurări recurgând, în ultimul an, la modificări săptămânale sau chiar zilnice ale tarifelor pentru asigurarea auto obligatorie.

Până la introducerea sistemului electronic de calcul şi de emitere a poliţelor RCA, în urmă cu mai bine de un an, companiile de asigurări modificau doar lunar tarifele, ceea ce conferea o oarecare stabilitate pe piaţă, clienţii şi brokerii de asigurări bazându-se pe această periodicitate.

RCA online foarte ieftin – Click aici

“În momentul de faţă apar schimbări săptămânal, ba poate chiar zilnic, asigurătorii identificând opţiuni prin care pot modifica preţurile mult mai rapid. Deoarece de mai bine de un an poliţele se calculează şi se emit electronic, preţurile se actualizează instant în sisteme”, a explicat pentru gândul Norbert Simpf, Business Developer la Internetas.

Simpf este de părere că în 2011, din cauza scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, la unele categorii de autoturisme asigurătorii au practicat reduceri la tarifele RCA cu până la 30-40%. Ca urmare, unele companii au avut o lichiditate mai mică, iar în consecinţă unele firme de asigurări au restrâns sau au stopat plata despăgubirilor, înregistrându-se o creştere a numărului de dosare de daună cu mari întârzieri la plată.

Creştere cu 15% a tarifelor RCA în 2012

“Mai mult, asigurătorii au obligat şi intermediarii (brokerii de asigurări-n.r.) să depună primele încasate mult mai repede decât se obişnuia în anii precedenţi. Cert este că această situaţie nu era sustenabilă, aşadar anul acesta ne aşteptăm la o creştere de 10-15% a tarifelor RCA”, a adăugat Simpf.

“Nu mai putem vorbi de tendinţe comune, este posibil să crească preţul la o categorie şi să scadă la alta. Pe de altă parte, decizia CSA de a urgenta plăţile de despăgubire şi de a scădea perioada de virare a primelor în cazul intermediarilor are un efect de forţă ascensională în cazul tarifelor”, a spus brokerul de asigurări.

RCA online foarte ieftin – Click aici

La finele anului trecut, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis că asigurătorii care nu achită la timp sau integral despăgubirile aferente poliţelor RCA vor fi obligaţi la plata către păgubiţi a unor penalizări de 0,2% din valoarea totală a daunei pentru fiecare zi de întârziere.

Top RCA pentru un Logan

Anul trecut, un RCA “mediu”, pentru şase luni, costa 273 lei, iar în prezent costă cu 27% mai mult, adică 347 lei.

Pentru un Logan, topul celor mai ieftine poliţe RCA, pe şase luni, cuprinde companiile de asigurări Carpatica, unde RCA costă 219 lei, Uniqa Asigurări – unde RCA costă 235 de lei, BCR Asigurări – 297 lei, Asirom – 310 lei şi Astra – unde RCA costă 353 de lei, potrivit datelor de la rca-ieftin.ro.

RCA online foarte ieftin – Click aici

Dacă luăm în considerare o medie pentru toate tipurile de autovehicule, potrivit rca-ieftin.ro, topul 5 al celor mai ieftine poliţe RCA, la început de an, cuprinde Euroins, Astra, Asirom, Groupama şi Carpatica.

Unele companii oferă tarife mai mici pentru pensionari, altele pentru persoane juridice.

Reprezentanţii brokerilor de asigurări spun că preţul unei poliţe RCA depinde de mai mulţi factori, între care capacitatea cilindrică a automobiliului, vârsta proprietarului automobilului, oraşul de reşedinţă, clasa de bonus-malus (dacă a provocat sau nu accidente), puterea motorului.

Şoferii cu copii minori în întreţinere plătesc cu 15% mai puţin pentru RCA

Societăţile de asigurări Generali şi Asirom solicită, la calculul RCA, informaţii despre existenţa copiilor minori în întreţinere, pentru a stabili profilul de risc al conducătorului auto. “Se merge pe principiul că un părinte la volan este mai prudent decât un conducător auto care nu are copii. Pentru părinţi, preţul de bază pentru poliţa RCA este mai mic cu 15%”, a explicat pentru gândul Valentin Radu, director de marketing în cadrul brokerului de asigurări Pintilie Broker de Asigurare, care administrează portalul rca-ieftin.ro.

Ce oferte au companiile pentru RCA

Companiile de asigurări încearcă să atragă clienţi pe segmentul RCA prin campanii care promit reduceri de până la 15% din preţul de bază, poliţe Casco mai ieftine, premii constând în plinuri de benzină şi asigurări de viaţă drept bonus.

RCA online foarte ieftin – Click aici

La Asirom, de exemplu, cine încheie în perioada 1 ianuarie – 29 februarie o poliţă RCA va primi o reducere de 15% la asigurarea CASCO.
Uniqa Asigurări oferă, până la finele lunii februarie, o “reducere specială de iarnă” de 10% la achiziţionarea RCA. În plus, asiguraţii primesc gratuit, prin SMS, avertizări în caz de fenomene meteo extreme. Dacă posedă un anumit tip de card de credit, asiguraţii pot beneficia de plata în rate a poliţei, fără dobândă.

La încheierea RCA la Omniasig, clienţilor li se oferă gratuit extinderea asigurării auto obligatorii pentru încă 12 state: Moldova, Ucraina, Turcia, Israel, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Belarus, Maroc, Iran, Macedonia, Serbia şi Muntenegru, Tunisia.

La Astra, la încheierea online a poliţei RCA persoanele fizice primesc gratuit de o asigurare de viaţă “Deces din accident rutier: 8.600 lei, deces din orice cauză: 430 lei, invaliditate totală şi permanentă din accidet rutier: 15.050 lei”. Sumele sunt valabile pentru RCA cu perioadă de valabilitate de un an.

La BCR Asigurări proprietarii de automobile pot achiziţiona RCA Plus, poliţă care oferă şi serviciul de tractare gratuită, în urma unui accident. Serviciul este valabil pe tot teritoriul României.

RCA online foarte ieftin – Click aici

Persoanele cu deficienţe locomotorii care îşi încheie RCA la Groupama Asigurări beneficiază de o reducere de 50%. Pe site-ul Groupama se precizează că tariful pentru RCA este stabilit în mod diferenţiat, în funcţie de profilul clientului, localitatea de reşedinţă, vârsta acestuia, capacitatea cilindrică a maşinii şi tipul de combustibil.

Până la sfârşitul lunii ianuarie, cei care încheie o asigurare RCA şi/sau CASCO la Allianz-Ţiriac participă automat la o tombolă cu premii. Săptămânal, asiguraţii pot câştiga unul dintre cele trei plinuri de carburant. Valoarea totală anunţată a premiilor este de 6.000 lei.

În perioada decembrie-ianuarie sunt reînnoite aproximativ un sfert dintre poliţele RCA. Până în 2006, toate poliţele RCA trebuiau reînnoite până la 31 decembrie.

RCA online foarte ieftin – Click aici

Limitele de despăgubire ale poliţelor auto RCA au crescut de la 1 ianuarie cu 33,3%, la un milion de euro, în cazul daunelor materiale din accidente rutiere, şi cu 42,9%, la 5 milioane euro, pentru vătămări corporale şi decese.

După primele nouă luni din 2011, subscrierile din RCA au însumat 1,55 miliarde lei, în scădere cu 18,5% faţă de intervalul similar din 2010. Daunele plătite de companiile de asigurări au crescut cu 1% şi au ajuns la 1,23 miliarde lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *