Am obsevat ca acest post este foarte citit in ultimul timp, de vina par sa fie cuvintele Cum sa faci un site? cautate pe google. Este motivul pentru care m-am hotarat sa fac un update la acest post.

Cum sa faci un site? se adreseaza in special incepatorilor, este motivul pentru care ei cauta in google aceste cuvinte.

La inceput trebuie sa va ganditi ce doriti de fapt si ce cunostinte aveti.
Stiti ce inseamna gazduire? Stiti sa lucrati intr-un editor WYSIWYG (what you see is what you get)? Stiti PHP sau decat HTML? Vreti un site personal sau ceva mai complex? Ce stiti despre securitatea site-urilor?
Sunt intrebari care trebuiesc puse si la care trebuie sa cunoasteti raspunsul.

Sa incepem cu timpul.

Cel mai rapid si usor

Un cont pe Twitter, se face in cateva secunde si deja aveti un loc in care sa scrieti cu ajutorul mesajelor, un mesaj poate sa aibe un maxim de 140 caractere, aici este si farmecul, sa incerci sa spui cat mai multe in cat mai putine litere.

Cel mai rapid si usor este sa va faceti un blog pe o platforma Blogger , WordPress sau o varianta romaneasca precum Haipa. Nu este nevoie sa stiti programare, nu este nevoie sa ai gazduire, trebuie doar sa-ti faci cont si in cateva minute ai blogul (site-ul) tau.

Rapid

Cumparati gazduire si domeniu, de obicei se misca bine baietii, dar dureaza mai mult cu domeniul, va recomand domeniu .ro, mai ales daca site-ul va fi in limba romana, il platiti o data si va fi al vostru definitiv, merge bine si un domeniu .com, se poate plati pe mai multi ani, sfatul meu este sa nu alegeti .info, s-au dat multe gratuit si s-a abuzat de ele, daca doriti sa inscrieti site-ul in directoare, cele .info sunt mult mai prost vazute decat cele .com sau .org . Mai demult era un mit, sau este adevarat, cica google ar acorda o importanta diferita domeniilor, adica .gov sau .com ar avea un oarecare avantaj fata de .info. Inca un sfat, la domeniu sa alegeti IP dedicat, pretul ar fi 1 EURO/luna.
Daca aveti domeniu si gazduire (sa includa Baze de Date), pentru a avea un site cat mai rapid trebuie sa va folositi de o platforma CMS gratuita sau de una WordPress.
Platforme CMS gratuite sunt: Drupal, Joomla, TYPO3, Dolphin, e107, Mambo, Nucleus, etc. Eu am folosit e107, dar acum 5-6 ani, stiu ca era usor de folosit si de instalat, mai stiu ca Drupal si Joomla au suport in limba romana, s-ar putea ca si celelalte. De mentionat ca sunt CMS-uri gratuite mult mai complexe, precum Zen Cart, osCommerce, PrestaShop sau Magento dar acestea se folosesc pentru magazine online, noi suntem incepatori, le lasam pentru mai tarziu.

Deci, sa revenim. Avem gazduirea, domeniul si acum unul dintre CMS-uri. Majoritatea se instaleaza usor, se copiaza fisierele pe server prin FTP, se face baza de date, de multe ori trebuie doar modificat in fisierul config, numele si parola, iar baza de date se creaza singura, daca nu este asa, inseamna ca trebuie intrat in Cpanel unde avem gazduirea si acolo exista posibilitatea sa cream o baza de date, user si o parola, apoi atribuim bazei de date userul pe care il dorim. De obicei fisierul de configurare dupa ce este modificat cu user si parola trebuie redenumit. Toate CMS-urile au un fisier de ajutor (readme, help, install, etc).

Pentru FTP se pot folosi o gramada de programe: CoreFTP, Classic FTP, Cyberduck, FileZilla, Dreamweaver, in afara de ultimul, toate sunt gratuite. Fisierele se pot pune prin FTP si din Cpanel dar este mult mai usor cu un client FTP, apropo, si Total Commander merge la asa ceva. Mare grija cu parola de la FTP! nu o salvati pe calculatoare partajate si cu altcineva.

Pe langa CMS-uri mai sunt si platformele pentru bloguri, cea mai renumita, raspandita si cred ca cea mai buna, este WordPress. Se instaleaza usor si incepand cu versiunea WordPress 2.7.0 update-urile la noile versiuni se fac din Dashboard (panoul de control).

Avantajele la aceste platforme, ma refer in deosebi la WordPress, ca am stat cu mouse-ul mai mult pe ea, este acela ca ai o gramada de Theme (designul site-ului/blog-ului) si Pluginuri. Vrei statistici – instalezi Counterize, vrei antispam – instalezi Akismet, vrei numerotare la pagini – instalezi WP-PageNavi, sunt mii si mii de pluginuri si theme care va ajuta sa faceti ce doriti cu aceste CMS-uri.

Complex

Nu vreti sa folositi CMS-uri. Pai ori cumparati un site ori faceti voi totul de la 0. A doua varianta este complicata. Si la prima sunt probleme, tot trebuie sa stiti ceva notiuni generale, sa aveti idee ce cumparati sau macar sa stiti ce sa le cereti celor care realizeaza site-ul.
In fine sa zicem ca v-ati decis.
Pentru gazduire se poate folosi si gazduire gratuita, cei mai buni acum cred ca sunt lx.ro, eu am folosit 3x.ro. Sfatul meu este sa nu folositi asa ceva, gazduirea nu este ca o masina pe care o folositi si ea se uzeaza, nu, gazduirea este ca un manz pe care il cresteti si cand ajunge cal de rasa, puteti sa ramaneti fara el, niciodata nu a fost al vostru. Puteti gasi gazduire cu baze de date la 10 Euro/luna.
Sa zicem ca v-ati decis si ce fel de gazduire veti avea.

Indiferent ca ati ales un site cumarat sau va faceti unul de la 0, trebuie sa invatati HTML, PHP, CSS, JS, VB si MySql, mai ales daca alegeti sa il faceti voi. Daca vreti mai rau, se poate, va bagati pe ASP.NET si baze de date de la Oracle.
Daca doriti Flash, eu nu ma bag, m-am jucat cateva zile si nu mi-au placut rezultatele. Dar sunt o gramada de tutoriale.

Sa revenim. Deci trebuie sa invatati HTML, PHP, CSS, JS, VB si MySql. Eu spun ca din carti este cel mai bine, sunt usor de citit si au o gramada de exemple, de preferat de la editura Teora.
Daca doriti sa invatati online, atunci un tutorial bun pentru HTML se afla aici, sunt vreo 11 pagini. Pentru PHP este mai complicat, cel mai bine ar fi sa incepeti de aici. Pentru CSS sunt aici cateva notiuni.
Daca cunoasteti limba engleza, atunci aveti ce citi pentru cateva vieti.

Pentru inceput puteti apela la ajutorul editoarelor web de genul WYSIWYG. Ce fac astea? Pai stiu ele HTML si pentru voi, macar pentru inceput. Daca nu cunoasteti inca CSS sa faceti toata structura site-ului cu ajutorul lui, puteti folosi tabelele. Pagina web o faceti un tabel mare, impartit sa zicem in 3 coloane verticale, doua mici pe margini si una mai lata pe mijloc. Cele mici se folosesc pentru meniuri, cea lata din mijloc pentru content. Dimensiunile celor 3 coloane se pot da in pixeli, de exemplu 180 px cele doua coloane mici si 500 px coloana mare. Dar se pot alege si dimensiuni in procente, de exemplu cate 20% cele doua coloane mici si 60% coloana mare din mijloc. Tabela mare, cea care reprezinta pagina web, poate sa aibe dimensiuni fixe sau in procente, recomand in procente. Daca tabela mare are 90%, atunci cand este incarcata pe un ecran cu latimea de 800 px atunci va avea 90% din 800 px, daca este incarcata pe un ecran cu latimea 1024 atunci si tabela mare se mareste la 90% din cei 1024 px.

Editoarele web sunt gratuite sau nu. Unele bune pe bani sunt Dreamweaver, UltraEdit, PHPEdit. Editoare gratuite bune sunt PHP Designer 2007 Personal sau Kompozer

Sfaturi:
– blogul acopera aproape toate necesitatile de care ati avea nevoie.
– blogurile sunt foarte bine indexate de google.
– dureaza ani de zile sa invatati programarea care se afla intr-un blog si la care aveti acces gratuit.
– costa o multime de bani un site care sa faca ce face un blog cu cateva zeci de pluginuri instalate.
– nu cumparati gazduire web pana nu cereti parerea cuiva care are site gazduit acolo, nu va aruncati la spatiu si trafic nelimitat, nu exista asa ceva.
– se gaseste gazduire web de calitate si in Romania.
– daca alegeti calea usoara, un CMS sau Blog, incercati totusi sa invatati si ceva HTML, PHP si MySql, o sa aveti nevoie la modificat la theme sau pluginuri.
– este inflatie de directoare web, site-uri de matrimoniale, imobiliare, gastronomie sau jocuri. Alegeti cu grija domeniul pe care doriti sa porniti, este greu sa mai razbati acum pe un domeniu cu concurenta mare.
– este inflatie de bloguri generaliste, mult mai usor acum este pentru un blog facut pentru un anumit target.

P.S. Este un post la care voi mai aduce completari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *