Diplomat de carieră care munceşte în prezent la construirea unei imagini cât mai credibile de lider de forţă al celui mai important partid de Opoziţie, candidatul PSD la preşedinţie, Mircea Geoană, încearcă să readucă social-democraţilor cea mai importantă funcţie în stat.

La cei 51 de ani, după patru ani de conducere a PSD, Mircea Geoană încearcă din această postură să se impună ca o alternativă la actualul preşedinte. Erijat în principalul pretendent la intrarea în turul doi alături de actualul preşedinte Traian Băsescu, liderul PSD încearcă să-i convingă pe români că este cea mai bună soluţie pentru ocuparea fotoliului din dealul Cotrocenilor.
Lider de partid instalat în această funcţie cu concursul grupării de la Cluj , dar cu autoritatea consolidată cu sprijinul mai marilor din partid, Geoană are avantajul capacităţilor sale diplomatice testate şi exersate atâta vreme în plan internaţional, dar şi la nivelul PSD.

Capacitatea sa de dialog l-a adus în postura obţinerii şefiei PSD la doar patru ani de la intrarea sa în acest partid. Beneficiar al unui capital considerabil de încredere în rândul populaţiei, clădit pe prestaţia sa ca diplomat şi ministru al Afacerilor Externe, Mircea Geoană are ca obiectiv primordial accederea în turul doi al prezidenţialelor şi, apoi, câştigarea alegerilor prezidenţiale din acest an.

Născut într-o familie de militari, la Bucureşti, cu rădăcini de familie în judeţul Dolj, debutul carierei profesionale a lui Mircea Geoană nu anunţa nimic din diplomatul şi politicianul de mai târziu. Alege iniţial o formare practică ca student al facultăţii de Mecanică din cadrul Politehnicii Bucureşti, iar din 1987 urmeză şi cursurile facultăţii de Drept.

Un inginer ajuns diplomat

Prins de Revoluţie ca inginer constructor în domeniul energetic şi student la Drept, Geoană face un pas inspirat în 1990 când ia contact pentru prima dată cu zona diplomaţiei româneşti din postura de novice: referent pe relaţia cu Franţa, post dobândit în urma unui concurs.

Un concurs de împrejurări îl aduce în faţa şi atenţia lui Adrian Năstase, pe atunci ministru al Afacerilor Externe care îl ia sub aripa sa protectoare. Parcurge rapid o serie de trepte în ierarahia acestui minister. În 1991, Năstase l-a numit director al Direcţiei de Afaceri Europene (NATO, Comunitatea Europeană, OSCE, UE, Consiliul Europei), pentru ca, în acelaşi an, Geoană să conducă delegaţia română la Comitetul Înalţilor funcţionari ai OSCE.

După absolvirea Facultăţii de Drept, în 1993, a fost numit purtător de cuvânt al MAE, funcţie pe care a deţinut-o până în 1995. În 1994, Mircea Geoană a fost numit în funcţia de Director General pentru Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa, iar în 1995, în cea de Director General pentru Europa, America de Nord, Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa.

Cariera diplomatică, capital de imagine pozitivă

Pe ultima sută de metri a guvernării Văcăroiu, Geoană este desemnat ambasadorul României la Washington, devenind cel mai tânăr reprezentant diplomatic al ţării într-un asemenea post. Prestaţia sa face să fie păstrat în post de noul preşedinte Emil Constantinescu. După victoria PDSR în alegerile din 2000, Năstase îşi găseşte protejatul în aceeaşi funcţie, dar îi face rapid loc în propriul guvern ca ministru al Afacerilor Externe.

Începe astfel perioada benefică pentru Geoană, sursă pentru capitalul de imagine şi încredere de mai târziu, el fiind unul dintre cei care au contribuit la aderarea şi acceptarea României în NATO în primavara lui 2004. Ca ministru de externe, Mircea Geoană a deţinut funcţia de Preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) în anul 2001, pentru ca patru ani mai târziu, să îndeplinească mandatul de reprezentant personal al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Georgia. În 2004, Mircea Geoană a asigurat pentru câteva luni preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

Carieră politică legată de PSD

Intrarea în politică o face în 2001 când devine social-democrat cu acte în regulă. Curând pentru colegii săi de partid devine clar faptul că noua achiziţie are propriile ambiţii politice. Este aruncat în 2004, mai mult de probă, în cursa pentru Primăria Capitalei, fiind învins atunci de Traian Băsescu. O nouă înfrângere cunoaşte Geoană în relaţia cu Băsescu şi la ultimele alegeri generale: tandemul făcut cu Năstase pentru funcţiile de premier, respectiv preşedinte pierde în faţa electoratului în favoarea perechii Băsescu-Tăriceanu.

Tot răul spre bine însă. Senator şi preşedinte al comisiei de politică externă pe linie parlamentară, Geoană profită de frământările postelectorale din PSD pentru a prelua, cu concursul grupului de la Cluj, conducerea acestei formaţiuni în cadrul Congresului din primăvara lui 2005. Prilejul se dovedeşte şi o ocazie pentru a-l pune la respect pe Iliescu, care din postura de candidat la şefia partidului cunoaşte o înfrângere usturătoare.

De asemenea, dobândeşte primul său mandat de senator uninominal în circumscripţia doljeană Dăbuleni.

Candidat la Cotroceni

Împins de la spate de liderii din teritoriu şi de conducerea partidului, Geoană devine după alegerile parlamentare partener de dialog pentru Traian Băsescu, răspunzând invitaţiei PDL de a face un guvern de coaliţie. Devine preşedinte al Senatului, funcţie obţinută la masa tratativelor cu democrat-liberalii conduşi de Emil Boc. În luna mai 2009, Mircea Geoană a fost desemnat de catre Consiliul National Lărgit al Alianţei PSD-PC drept candidatul Partidului Social Democrat pentru cursa prezidentială.

Asumarea de către PSD a sprijinirii candidaturii sale îi dă aripi, fiind repede perceput drept principalul contracandidat al actualului preşedinte al ţării.

CURRICULUM VITAE

Nume şi prenume: Mircea Geoană

Data naşterii:14.07.1958

Locul naşterii: Bucureşti

Stare civilă: Căsătorit, doi copii

Profesie de bază: diplomat

Studii:

– 2005 – Academia de Studii Economice Bucureşti -doctorat în economie mondială

– 1999 – Harvard Business School – Program de dezvoltare managerială – Grupul Băncii Mondiale

– 1994 – NATO – Curs privind instituţiile democratice

– 1988 – 1993 – Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept

– 1991 – 1992 – Ecole Nationale d’Administration- Paris

– 1978 – 1983 – Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică

Carieră:

Funcţii publice şi profesionale:

– 2008 – prezent – Preşedinte al Senatului României

– 2005 – Reprezentant personal al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Georgia

– 2000 – 2004 – Ministrul Afacerilor Externe

– 2001 – Preşedinte în exerciţiu al OSCE

– 1996 – 2000 – Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în SUA

– 1994 – 1995 – Director general în Ministerul Afacerilor Externe

– 1993 – 1995 – Purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe

– 1991 – 1994 – Director în Ministerul Afacerilor Externe

– 1983 – 1990 – Inginer, Trustul Energomontaj- Bucureşti

Funcţii politice

2004 – prezent – senator PSD

2004-2008 – preşedinte al Comisiei pentru Politică Externa a Senatului României, membru al Comisiei Parlamentului României pentru Integrare Europeană

ianuarie 2006 – prezent- co-preşedinte al Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru Europa de Sud-Est

– 21 aprilie 2005 – prezent- preşedinte al Partidului Social Democrat

– 2001 – 2005 – Vicepreşedinte al Partidului Social Democrat

Alte activităţi de ordin civic:

Preşedinte al Institutului Aspen România

– Preşedinte de onoare al Asociaţiei George C. Marshall România

– Membru fondator al Clubului Harvard România-Moldova

– Membru fondator al Asociaţiei Foştilor Studenţi Români la ENA (Ecole Nationale d’Administration)

– Membru în Consiliul de Conducere al Institutului Aspen Italia

sursa: antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *