Dupa Vinerea Mare care este zi de doliu pentru crestini si asta pentru ca in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos. Traditia spune ca in Vinerea Mare nu se face treaba în casa
, iar cei foarte credinciosi tin post negru. Sambata este ultima zi pentru pregatirile de Paste, cand gospodinele prepara cea mai mare parte a mancarurilor traditionale pentru masa de sarbatoare. Tot in aceasta zi, ele fac ultimele retusuri la hainele
pe care le vor imbraca la inviere si in zilele urmatoare.
In Sambata Mare, mergeti la biserica inca de dimineata pentru a va impartasi! Prima data se face molifta, o slujba foarte scurta, de cateva minute, inainte sa va spovediti. La spovedanie trebuie sa marturisiti in fata Domnului, prin intermediul preotului, toate pacatele pe care le aveti. Nu este bine sa ascundeti adevarul! Se spune ca cine minte la spovedanie va avea pacatele dublate. Este bine de stiut ca preotul nu iarta pacatele, ci doar se roaga la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor celui care se caieste!

Dupa ce va impartasiti trebuie sa tineti post in continuare, pana a doua zi! in general, copiii de pana in 7 ani nu trebuie sa tina post. in rest, fiecare credincios posteste cat vrea, dar nu mai putin de 3-4 zile. La ora 23.00 mergeti iar la biserica, cand incepe slujba de dinaintea invierii. Noaptea, la ora 0.00, incepe invierea, atunci cand preotii ies afara impreuna cu credinciosii si se face Liturghia.

Ulterior, se intra inapoi in biserica pentru continuarea slujbei care tine pana la orele 3.00 – 4.00. Fiecare credincios merge acasa cu o lumanare sau cu o candela aprinsa de la biserica, ce simbolizeaza Lumina invierii Domnului Iisus Hristos. Pastele se mananca doar dupa ce a fost sfintit de preot.

Voi ce faceti in Sambata Mare a Pastelui?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *