Dozele mici de estrogen sunt eficiente impotriva cancerului mamar metastatic, in cazul pacientelor care nu mai raspund la tratamentele clasice cu anti-estrogen, potrivit unui studiu american, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA). 66 dintre femeile care au participat la acest studiu aveau cancer mamar estrogen receptor pozitiv, maladie in care cresterea tumorilor este stimulata de hormonul feminin estrogen.

Acest tip de cancer, care reprezinta 75% din totalul cazurilor de cancer mamar, se trateaza cu anti-estrogen. In cazul celor 66 de femei, tratamentul traditional si-a pierdut din eficacitate, asa cum se intampla adeseori, tumorile reaparand si extinzandu-se la alte organe. Bolnavele au fost tratate cu doze mici de estrogen, care s-au dovedit eficiente pentru 30% dintre participante, au explicat cercetatorii de la Facultatea de medicina din St Louis.

“Aceste paciente nu aveau alta sansa decat chimioterapia , dar noi am descoperit ca tratamentul cu estrogen opreste dezvoltarea maladiei la multe dintre femeile bolnave si ca este mult mai bine tolerat decat chimioterapia”, a explicat Matthew Ellis, oncolog la Centrul Siteman din cadrul Universitatii Washington din St Louis, coordonatorul acestui studiu.

Estrogenul a oprit in multe cazuri progresia cancerului, iar pentru cateva dintre paciente tumorile au redevenit sensibile la actiunea acestui hormon, raspunzand astfel pozitiv la reluarea tratamentelor cu anti-estrogen.

Studiul a comparat efectele unei doze zilnice de 30 de miligrame de estrogen, echivalentul cantitatii acestui hormon in sangele unei femei insarcinate, cu o doza de sase miligrame, ce corespunde perioadei de ovulatie. Rezultatele testului au relevat faptul ca dozele slabe sunt mai bine tolerate, fiind, totodata, mai eficiente.

Numai in Statele Unite, aproximativ 40.000 de femei mor anual din cauza cancerului mamar metastatic, iar o terapie cu estrogen poate sa ajute, in principiu, mii de paciente. In plus, aceasta terapie este ieftina, costand mai putin de un dolar pe zi. via mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *