Filmul romanesc “Francesca”, debutul in lungmetraj al regizorului Bobby Paunescu, a fost oprit de la difuzare in cinematografele din Venetia, dupa ce pelicula a iscat o serie de controverse si a atras amenintari cu actionarea in judecata din partea deputatului italian Alessandra Mussolini si a primarului Veronei, Flavio Tosi, relateaza presa din Peninsula.

Potrivit La Repubblica, suspendarea proiectiilor filmului a fost anuntata de Asociatia Cinematografelor din Venezia, reprezentantii acesteia explicand ca decizia a fost luata la cererea casei de distributie Fandango, care detine drepturile asupra peliculei pentru Italia, dupa ce deputata Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator fascist Benitto Mussolini, precum si primarul Veronei, Flavio Tosi, au cerut oprirea de la difuzare a filmului, amenintand producatorii si distribuitorii cu un proces.

Reactia furioasa a celor doi politicieni italieni a fost provocata de cateva replici dure ale unui personaj din film (tatal Francescai) la adresa acestora: “Nu ai auzit-o pe tarfa aceea de Mussolini care vrea sa-i omoare pe toti romanii? Si idiotul de primar al Veronei care a declarat orasul liber de romani?”, spune personajul interpretat de Teo Corban.

Pelicula a fost prezentata saptamana aceasta, in avanpremiera, in deschiderea sectiunii Orizzonti, din cadrul celei de-a 66-a editii a Festivalului International de Film de la Venetia, si urma sa fie proiectata in salile de cinema din orasul italian, incepand de sambata, 5 septembrie.

Filmul “Francesca”, cu Monica Barldeanu in rolul principal, a fost produs in 2008 si prezinta povestea unei romance care vrea sa-si deschida in Italia o scoala pentru copiii imigrantilor si, mai ales, vrea sa schimbe perceptia italienilor despre romani, dupa episodul Mailat-Reggiani din toamna lui 2007.

Pelicula va rula in cinematografele din Bucuresti incepand cu data de 2 octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *