100 de profesori sunt in atentia justitiei germane, fiind acuzati ca au luat mita pentru a-i ajuta pe studenti sa-si ia gradele la doctorat. Ancheta are in vedere Institutul de Cercetare Stiintifica din Bergisch Gladbach, la est de Koln. Potrivit purtatorului de cuvant al procuraturii din Koln, Guenther Feld, institutia a actionat in calitate de intermediar intre studenti si profesori, scrie Msnbc.com.

Presa germana a scris in repetate randuri despre fraudele care au loc la institut, acuzatii confirmate de Guenther Feld, care a refuzat sa dea insa alte detalii in acest caz. Potrivit jurnalistilor de la Berlin, studentii plateau intre 5.700 si 28.500 de dolari companiei, care le promitea sa-i ajute sa treaca gradele de doctorat prin intermediul contactelor pe care le avea cu diferite facultati ale universitatii.

Publicatia Neue Westfaelische sustine ca “sute” de studenti au fost implicati in astfel de afaceri si ca Institutul le platea profesorilor pana la 5.000 de dolari, atunci cand unul dintre clienti primea cu succes diploma de doctorat. Inca nu este clar daca studentii stiau ca ceea ce platesc ei este mita. Profesorii sunt insa investigati sub acuzatia de frauda, a precizat Guenther Feld.

“Supravegherea tezei de doctorat este un serviciu public si nimeni nu are voie sa ia bani in schimbul acestuia”, a declarat purtatorul de cuvant al procuraturii cotidianului citat.

Pana acum, dovezile incrimineaza aproximativ 100 de profesori din intreaga tara si de la “numeroase discipline”, dupa cum a explicat Feld. Cea mai mare parte a acestora predau la clase pe baza de contract, nefiind profesori cu norma intreaga.

Pe de alta parte, presa scrie ca investigatia se intinde asupra unor universitati din Frankfurt, Tuebingen, Leipzig, Rostock, Jena, Bayreuth, Ingolstadt, Hamburg, Hanovra, Bielefeld, Hagen, Koln si Berlin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *