Un secretar de stat in Ministerul Educatiei a declarat ca trebuie pus capat fabricilor de diplome, iar sistemul universitar va fi nevoit “sa isi produca anticorpii”, informeaza Mediafax. Declaratia Oanei Badea a fost facuta la cateva zile dupa ce Ministerul Educatiei a eliminat “Spiru Haret” din lista institutiilor de invatamant acreditate, iar universitatea “Petre Andrei” a fost acuzata de nerespectarea mai multor prevederi legale privind fuziunea cu o alta institutie si existenta a doua rectorate si doua senate.

“Orice om simplu constata ca in unele locuri sunt fabrici de facut diplome. Avem diplome fara competente in spate, o hartie simpla, dar care are antetul Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Aici este problema pana la urma. Eu nu vad nimic rau ca o universitate care nu are de-a face cu competente in spatele diplomei sa isi puna Universitate SRL la intrare. Cel care vrea sa obtina acea diploma in acele conditii, sa o obtina, nu inchidem aceasta cale, dar nu vreau sa scrie MECI pe o diploma care nu inseamna nimic”, a spus Badea.

Secretarul de stat de la Ministerul Educatiei a afirmat ca sistemul universitar trebuie “sa isi produca anticorpii”, mentionand cazul universitatilor cu vechi traditii. Ea a spus ca s-a ajuns, de exemplu, in situatia in care o diploma data de Universitatea “Babes Bolyai” are scris in antet Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii, la fel ca “o universitate care are centru si la Cocarlati”.

“Trebuie pus lacat fabricilor de diplome”, a spsu Badea, adaugand ca i se par prea multe cele aproximativ 60.000 de diplome cerute de “Spiru Haret” in acest an.

Oana Badea a vorbit despre “anomaliile” care trebuie eliminate din sistemul universitar.

“Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii o sa fie mereu aratat cu degetul ca absolventii de liceu, de facultati, de masterat nu au competente in spate. De ce? Iata, e o masura prin care MECI arata fermitate fata de ceva despre care toata lumea vorbeste. Ar fi culmea acum, dupa ce am avut in spatiul public dezbateri nenumarate pe aceasta tema legat de Iasi, «Petru Andrei », legat de «Spiru Haret», atat de multe au fost spuse, iar noi sa stam sa nu avem nicio reactie sau cei care au datoria sa aiba o optiune, sa ia o decizie, sa nu o faca. Eu salut gestul doamnei ministru din acest punct de vedere”, a afirma Badea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *