O contabila de origine romana a dat in judecata compania PricewaterhouseCoopers (PwC) din Londra, firma la care a fost angajata timp de doi ani, pentru discriminare rasiala la locul de munca, relateaza The Telegraph in editia online. Femeia cere daune record, de 40 milioane lire sterline.

Mihaela Popa, o romanca de 31 de ani, stabilita in Marea Britanie, a detinut functia de contabil judiciar in cadrul firmei PwC din Londra, in perioada 2004 – 2006. Femeia sustine ca, in timpul in care a fost angajata a companiei, a fost in mod repetat victima unor atacuri rasiste, iar tratamentul primit a devenit “treptat insuportabil”, fiind nevoita sa-si dea demisia.

Popa povesteste ca a fost mereu ignorata cand a venit vorba de promovari si i s-a cerut sa faca lucruri marunte, precum indosarierea de acte, in timp ce colegilor din Marea Britanie, mai putin calificati, li se dadeau sarcini de lucru mai importante. “Pentru ca e nevoie si de cineva care sa stranga mizeria”, a fost raspunsul unuia dintre sefi, cand femeia l-a intrebat de ce este pusa sa faca munca necalificata, sustine Popa.

Romanca a mai spus ca a fost facuta sa se simta ca o prostituata pentru ca venea din Europa de Est, iar colegii, si chiar managerii, ii raspundeau la intrebari prin aluzii sexuale. Mai mult, Popa sustine ca unii dintre colegii sai credeau chiar ca este spion comunist si ca lucra sub acoperire pentru Securitate.

Potrivit fostei angajate, ea ar fi putut deveni un viitor partener al firmei, castigand astfel cel putin 500.000 lire sterline pe an, plus bonusuri, castiguri pe care le-a pierdut. “Au spus initial ca as putea deveni partener in firma, insa nu mi-au dat niciodata ocazia”, a declarat Popa.

Femeia sufera acum de depresie severa si anxietate, iar acest lucru i-a distrus cariera de contabil.

Popa castiga in cadrul companiei 41.000 lire sterline pe an, insa, potrivit documentelor inaintate catre Tribunalul Muncii din Londra, ea a cerut 40 milioane lire sterline drept daune, aceasta fiind considerata cea mai mare suma ceruta vreodata intr-un proces de discriminare rasiala.

Mihaela Popa, care locuieste in Hampstead (nordul Londrei), si-a inceput cariera la PwC in 2000, la biroul din Bucuresti, unde a castigat o bursa de studii la Universitatea din Chicago, pentru un masterat in Finante. A lucrat apoi pentru o scurta perioada de timp in functia de contabil la sucursala PwC din Chicago, unde sustine, de asemenea, ca a fost victima discriminarii rasiale. In septembrie 2004, s-a transferat la Londra, de unde a demisionat in noiembrie 2006, dupa ce a suferit mai multe luni de depresie si anxietate.

Romanca a mai dat in judecata compania si in urma cu doi ani, dar a pierdut procesul. Popa sustine insa ca, de aceasta data, dovezile sale sunt mai detaliate. De cealalta parte, un purtator de cuvant al PwC a declarat: “Am respins cu succes acuzatiile din noiembrie 2007 si apelurile inaintate tribunalului in 2008. Vom respinge vehement si ultimele acuzatii.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *