Micul ecran, desi pare inofensiv, este cel mai daunator dintre toate aparatele electrice cunoscute si ne poate distruge iremediabil sanatatea.

Televiziunea a fost unul dintre marile succese tehnologice ale secolului trecut. Timpul a dovedit insa ca privitul indelungat la televizor prezinta 15 pericole pentru sanatate, intre care opt sunt deosebit de grave, mai ales pentru copii. Multi parinti isi lasa copiii in grija televizorului si nici nu se gandesc ca uitatul la televizor poate fi daunator. Doctorul Aric Sigman, de la Societatea Medicala Britanica, a prezentat un amplu studiu efectuat pe o perioada de 20 ani, iar concluziile raportului sunt de-a dreptul socante.

Hormonii se dau peste cap.

Obezitatea, deteriorarea vederii sau chiar alterarea sistemului endocrin sunt doar cateva dintre pericolele care ii pandesc pe toti privitorii la televizor, indiferent de varsta. Totusi, doctorul Sigman a tinut sa atraga atentia parintilor asupra riscurilor pe care si le asuma atunci cand le ofera copiilor cate un televizor numai pentru dormitorul lor. Simpla functionare a unui televizor dauneaza tuturor celor care stau in camera respectiva, chiar daca nu privesc programele de pe micul ecran. Emisiile magnetice si variatiile de lumina altereaza echilibrul natural noapte-zi, care declanseaza producerea unor hormoni. Imediat ce anumiti hormoni sunt produsi in cantitati nefiresti (mai mari sau mai mici) o serie intreaga de alte probleme apar imediat.

Boli de inima sau chiar cancer.

Multi dintre parintii de azi au privit si ei in copilarie la televizor si, din acest motiv, au tendinta sa considere ca micul ecran nu este chiar un pericol atat de mare. Ceea ce neglijeaza ei este efectul cumulat al campurilor magnetice in care traim (din cauza telefoniei mobile – de pilda) care face ca rezistenta corpului unui copil de astazi sa fie mult mai mica fata de agresiunea unui televizor deschis non-stop. Medicii sunt categorici in cateva privinte. Televizorul din camera copiilor trebuie sa fie desfiintat. Copiii sub trei ani nu au voie sa se uite la televizor, iar cei cu varste pana la sase ani se pot uita la desene, dar nu mai mult de trei ore pe zi. Cei mici risca sa dezvolte grave boli de inima si circulatie, pentru ca stau nemiscati exact in perioada in care se presupune ca se misca neincetat. Cand merg la scoala, copiii „televizomani” nu se mai pot concentra in clasa si au rezultate din ce in ce mai slabe la invatatura.

– Dureri de cap.
– Ameteli si greturi.
– Obezitate, ca rezultat al lipsei de exercitiu.
– Constipatie cronica (tot din cauza lipsei de miscare).
– Lumina schimbatoare a ecranului opreste producerea melatoninei.
– Nervozitate sau, dimpotriva, apatie.
– Depresie sau afectiuni psihice grave.
– Scaderea acuitatii vizuale.
– Boli cardiovasculare grave.
– Scaderea capacitatii de aparare a sistemului imunitar.
– Reducerea melatoninei aduce mutatii in ADN-ul celulelor, ducand la aparitia bolilor de cancer.
– Pubertate prematura, tot din cauza nivelului scazut de melatonina
– Somn discontinuu si program dezordonat de odihna care duce pana la oboseala cronica, din cauza suprastimularii
– Autism sau instrainare, ca urmare a lipsei interactiunii cu alti copii.
– Foame cronica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *