Persoanele care stau mai mult de patru ore zilnic in fata calculatorului au nevoie de ochelari speciali de protectie. Oftalmologii sustin ca majoritatea celor cu meserii care implica folosirea indelungata a monitorului sufera de oboseala accentuata, ameteli si dureri de cap. Acestea ar putea fi evitate cu ajutorul ochelarilor cu lentile special proiectate pentru monitor, precum si prin amplasarea corecta a calculatorului in spatiul de lucru.

Usturimi la nivelul ochilor si inrosirea acestora, dureri ale globilor oculari, inflamarea pleoapelor si incetosarea vederii sunt cateva dintre simptomele pe care le resimtim atunci cand lucram mult timp cu privirea atintita in monitorul calculatorului. „O explicatie a disconfortului vizual produs de monitor este urmatoarea: dupa cum stim, imaginea este compusa din trei culori – rosu, verde si albastru. Dintre acestea, albastrul sau mai exact lumina emisa de monitor este foarte obositoare pentru macula – o zona de pe retina cunoscuta ca fiind zona de maxima acuitate vizuala.

Lumina albastra din spectrul luminos natural nu ne afecteaza atat de tare deoarece cristalinul, lentila ochiului, ne furnizeaza o protectie naturala. Insa, o expunere mai mare de patru ore la lumina albastra emisa de monitor duce la obosirea ochilor”, explica dr. Andrei Filip, medic specialist oftalmolog, Clinica de Oftalmologie Ama-Optimex, Bucuresti. Potrivit acestuia, pe piata exista lentile care au capacitatea de a filtra lumina albastra. „Toate aceste lentile ofera un confort vizual ridicat celor care stau multe ore pe zi in fata calculatorului. Ele sunt confectionate din sticla de seleniu, policarbonat sau din plastic si au tratamente speciale de filtrare. Lentilele pentru calculator se pot realiza la comanda, cu sau fara dioptrii. Ele se recomanda indiferent daca monitorul este dotat sau nu cu ecran de protectie”, a adaugat dr. Filip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *