Halucinatii la plic. Halucinatii livrate la cutia postala. Substante psihotrope si halucinogene cu reclama pe unul dintre cele mai populare site-uri pentru adolescenti. Si totul este legal! Zbori de pe piciorul de plai direct in gura de rai. Bine ati venit la “Magazinul cu Halucinatii”!

Ilegal in Germania, legal in Romania

Daca vrei sa te intalnesti cu extraterestrii, un magazin online, cu sediul real in Timisoara, iti ofera un bilet la preturi cuprinse intre 30 si 250 RON. De la rubrica “halucinogene” a magazinului se pot comanda pachetele de diferite concentratii pline cu “salvia divinorum”. Livrarea se face prin curier, rapid, in doar 48 de ore. Platesti si poti avea in pipa unul dintre cele mai puternice halucinogene naturale.

In Danemarca, deoarece contine substante stupefiante, “salvia divinorum” este pusa pe lista plantelor si preparatelor supuse controlului, alaturi de cocaina si amfetamine. La fel si in Germania, Italia, Suedia, Spania sau Belgia. Nu este si cazul Romaniei, una dintre tarile europene cu cea mai redusa lista de substante interzise. La noi, consumul si comertul cu anumite halucinogene, ca si intalnirile cu anumiti extraterestrii sunt permise.

Efectul Salviei divinorum este cel al unei betii mult diferite de a alcoolului. Pot aparea halucinatii, distorsionari dramatice ale timpului, schimbari de identitate, miscari dezordonate. Multi dintre consumatori descriu experiente terifiante de anxietate. Fumarea plantei provoaca iritari si arsuri ale gatului, dureri de cap. Este supranumita “Noul Ecstasy” si legislatia unor tari europene o considera facand parte din aceeasi categorie alaturi de cocaina si psilocibyna.

“Si eu si frate-miu, praf, praf…”

La “Magazinul cu Halucinatii” mai pot fi gasite si “stimulente”, “pastile de petrecere” sau “amestecuri pentru fumat”. Insa afacerea timisorenilor nu este ilegala. Firma lor este inregistrata la Registrul Comertului si a primit chiar un aviz din partea Ministerului Sanatatii (!!), necesar pentru a-si comercializa produsele. In componenta acestor produse nu intra nicio substanta aflata pe lista celor interzise in Romania, astfel ca politia este neputincioasa.

Cel mai popular produs al magazinului este un amestec compus din nu mai putin de 7 plante cu efecte psihotrope, o adevarata bomba pentru sistemul nervos. Aceste plante numite “psihoactive” altereaza perceptia si comportamentul consumatorului, amestecurile comercializate fiind noua gaselnita prin care piata drogurilor reuseste sa ocoleasca legea.

Mai toate produsele incluse la categoria “amestecuri pentru fumat” produc efecte similare canabisului, fiind supranumite “droguri alternative”.

Halucinatii livrate la cos
Foto: HotNews.ro

“Magazinul cu Halucinatii” vinde si produse ale caror “ingrediente pe baza de plante sunt tinute secrete de catre producator”. Efectul acestor produse este descris de catre clienti pe forumul magazinului: “Am comandat un gram si mi-a ajuns sambata. M-am haloshit la shit si am pus aproape jumatate intr-un joint. In jumatate de ora am fost praf, praf, si eu si frate-miu. Tare shit, concentrat, cu siguranta o sa mai cumpar, dar nu mai fac aceeasi greseala sa-mi pun ca un haplea. Am consumat multe amestecuri pentru fumat, legale sau mai putin legale, dar asta mi-a oferit cele mai placute senzatii”.

“Noi vindem arome de camera”

Dar produc toate aceste substante dependenta? Pe site-ul Agentiei Nationale Antidrog exista o prezentare a “Salviei divinorum”, in care se mentioneaza ca nu este cunoscut daca produce dependenta fizica sau psihica, dar ca este considerata de catre ofiterii DEA (departamentul antidrog al Statelor Unite) ca fiind un drog ilegal. Manualele de psihiatrie avertizeaza ca halucinogenele pot provoca dependenta psihica.

La jumatatea lunii ianuarie 2009, furnizorii “Magazinului cu Halucinatii” nu incepusera inca sa lucreze, astfel ca stocurile au ramas goale. Reactia clientilor nu a intarziat sa apara pe forum: “as vrea sa stiu cand mai aduceti, ca sunt disperat”.

Sub influenta “salviei divinorum” consumatorul are o privire goala si o mimica asemanatoare “fricii animala”. Consumatorul pierde complet controlul asupra corpului si nu este constient de miscarile sale. In cazul in care consumatorul nu este supravegheat, se pot produce usor accidente. Supradozajul este frecvent.

Am contactat telefonic “Magazinul cu Halucinatii”, unde ne-a raspuns uneori amabil, alteori incurcat, asistent manager-ul Andrei Georgescu.

Hotnews: Vindeti drogurile legale?
A.G.: Noi vindem arome de camera, esente si produse pentru ingrijirea plantelor.

Hotnews: Pe site, unul dintre produse este descris astfel: “Starea spirituala pe care o ofera este desprinsa dintr-o regiune mitica unde iubirea nu are limite. A se trata cu mare precautie, efectele sale puternice pot deveni coplesitoare”. Asa descrieti aromele de camera?
A.G.: Prezentarea nu depinde intotdeauna de produsul oferit.

Hotnews: De ce precizati pe site ca “aceste produse nu sunt recomandate consumului uman”?
A.G.: Pentru ca substantele din produse nu sunt testate la un nivel foarte complex.

Hotnews: Cum comentati faptul ca unul dintre produsele comercializate de dumneavoastra este ilegal in multe tari europene?

Substantele halucinogene actioneaza direct asupra sistemului nervos central. Consumatorii lor subestimeaza aproape intotdeauna cantitatea de substanta pe care o utilizeaza, tind sa foloseasca negarea si se tem de consecintele care ar putea sa apara daca si-ar recunoaste problemele. Consumul de substante halucinogene este descris ca antecamera “drogurilor tari”. Aproape intotdeauna, consumatorul regulat dezvolta dependenta psihica.

A.G.: In momentul in care vor deveni ilegale si in Romania, nu le vom mai comercializa. Sunt tari europene in care substantele acestea sunt ilegale, dar nu este cazul legislatiei din Romania. Noi le comercializam, doar nu o sa intrerupem doar asa…moral.

Hotnews: Pe site-ul magazinului se mentioneaza in mod special ca produsele sunt “ambalate discret”, fara sa fie specificate pe colet semne distinctive de identificare a site-ului. De ce aceasta strategie?
A.G.: Asa consideram de cuviinta, sa le ambalam discret pentru a nu crea probleme clientilor nostri. Nu stim ce probleme pot aparea, dar stiti cum sunt romanii, asa mai barfareti.

Iarba legala pentru adolescenti

Este adevarat ca substantele psihoactive atrag de multa vreme interesul. Marea halucinatiilor a fost incercata cu degetul de multi artisti celebri, toti aflati insa la o varsta considerata, cel putin din punct de vedere legal, responsabila. De acest aspect s-au ingrijit si proprietarii “Magazinului cu Halucinatii”, care au postat avertismentul “interzis sub 18 ani”. Cu toate acestea, o reclama a magazinului virtual apare pe paginile retelei de socializare online Hi5, unul dintre cele mai populare site-uri printre adolescentii din Romania (peste doua milioane de utilizatori romani). “Avem nevoie si de iarba” este sloganul publicitar sub care se poate citi: “Alternative legale relaxante, euforice, halucinogene, afrodisiace, stimulente”(vezi foto).

L-am intrebat pe Andrei Georgescu care este scopul acestei reclame. “Nu stiu despre ce vorbiti. Sunt angajat nou, de doar 3 saptamani. Seful meu va poate raspunde, dar este plecat din tara”, a raspuns asistent-managerul “Magazinului cu Halucinatii”.

Daca avem sau nu nevoie de iarba este una dintre controversele preferate ale societatii occidentale post-moderne. Exista insa cateva intrebari mai importante:

In Romania, pentru ca o substanta sa fie inclusa pe lista celor interzise sau controlate, trebuie mai intai sa fie testate si sa se demonstreze ca dau dependenta. Structura lor chimica trebuie sa fie asemanatoare cu a altor substante aflate deja pe listele de control. Cazuri ale magazinelor online din Romania care vand halucinogene au mai fost prezentate in presa locala.

* De ce lista plantelor si preparatelor supuse controlului in Romania nu include substante considerate ilegale in multe alte tari europene?

* Cum este posibil ca Ministerul Sanatatii sa dea aviz de functionare comerciantilor de halucinogene, care nu activeaza insa in domeniul farmaceutic?

* Cum este posibil ca unul dintre cele mai frecventate site-uri de catre adolescenti sa gazduiasca reclama unui magazin care vinde halucinogene si substante psihotrope?

Raspunsurile…? Cei care ar trebui sa le ofere sunt ocupati de cateva luni. Alegeri, guverne si, in ultimele saptamani, demisii de onoare. Se pare ca noi nu prea avem ce face cu produsele “Magazinului cu Halucinatii”. Caci tara in care traim este suficient de halucinanta.

*Din considerente de prevenire a consumului de substante psihoactive, in fotografiile prezentate au fost operate cateva modificari. De asemenea, numele site-ului nu este cel real.

sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *