Cluburile de fotbal din Premier League domina clasamentul celor mai mari douazeci de cluburi din lume dupa valoarea castigurilor datorita sumelor record incasate din drepturile de televizare.
Primul loc in topul celor mai mari cluburi de fotbal dupa venituri intocmit de firma Deloitte & Touchea fost ocupat, pentru al treilea an consecutiv, de clubul spaniol Real Madrid, care este urmat de Manchester United, Barcelona, Chelsea si Arsenal, scrie Bloomberg.
Veniturile din drepturile de televizare ale Manchester United vor inregistra sezonul acesta o crestere de 56%, pana la 75 mil. euro, in conditiile in care echipa va reusi sa-si pastreze titlul castigat in mai anul trecut, spun reprezentantii firmei de audit Deloitte&Touche. Echipa britanica a urcat doua pozitii in clasament, dupa ce anul trecut s-a situat pe pozitia a patra.
“Anul viitor, datorita sumelor din contractele de televizare, zece echipe din Premier League ar putea ocupa pozitii in acest clasament”, a spus Alan Switzer, director al Deloitte. Asta inseamna ca, datorita veniturilor din drepturile de televizare, primelor trei echipe din Premier League si celor de la Liverpool, Tottenham si Newcastle United, li se vor adauga in top 20 Manchester City, Everton, West Ham si Aston Villa. Cu toate acestea, trei dintre cele patru echipe excluse anul acesta din top sunt tot britanice – Manchester City, Rangers si West Ham United.
Televiziunile vor plati cluburilor din Premier League, cea mai bogata liga de fotbal din lume, o suma record de 2,3 mld. lire sterline (3,09 mld. euro) in urmatoarele trei sezoane, cu 70% mai mult decat in contractele anterioare.
In timp ce sumele provenite de la grupurile media britanice, precum BskyB, ITV sau BBC, ar putea inregistra o scadere usoara, drepturile de televizare acordate companiilor straine ar putea compensa declinul, generand o noua crestere a veniturilor, spun oficialii Deloitte. Iar performantele financiare ar putea genera noi succese ale echipelor englezesti pe terenul de fotbal.
Manchester United a depasit Barcelona si Juventus, diminuand semnificativ si avansul inregistrat de Real Madrid. Vanzarile campioanei Angliei au totalizat 315,2 mil. euro in sezonul 2006-2007, comparativ cu 351 mil. euro pentru Real Madrid. Barcelona a avut venitruri totale de 290,1 mil. euro, cu 7,1 mil. euro mai mult decat urmatoarea clasata, Chelsea.
Arsenal a reusit sa avanseze patru locuri, pana pe pozitia a cincea, dupa ce in primul sezon petrecut pe noul stadion Emirates – ce are o capacitate de peste 60.000 de locuri – a inregistrat o crestere cu 37% a veniturilor, pana la 363,9 mil. euro. Performantele financiare ale echipei Arsenal au fost insa diminuate de eliminarea echipei in fazele inferioare ale Ligii Campionilor, eliminare echivalenta cu o scadere semnificativa a veniturilor, se arata in studiul Deloitte.
Mai mult, performantele inregistrate in Liga Campionilor, cea mai bogata competitie de gen din lume, ar putea influenta semnificativ clasamentul de anul viitor, putand determina chiar prima pozitie disputata de Real Madrid si Manchester United. Clubul spaniol estimeaza pentru anul acesta venituri de 360 mil. euro.
Pragul dincolo de care o echipa are sanse de a intra in top 20 ar putea urca anul viitor pana la 100 mil. euro. Asta inseamna ca respectivul clasament va fi dominat in continuare de cluburile apartinand celor mai mari ligi de fotbal din Europa – Anglia, Spania, Italia, Germania si Franta.
Cluburilor spaniole Real Madrid si Barcelona li se adauga in acest clasament Valencia, in timp ce Italia si Germania detin cate patru echipe, iar Franta doua. Nou-venita Celtic Glasgow este singura echipa din top 20 care nu apartine uneia dintre cele cinci mari ligi europene.
Veniturile totale ale celor mai bogate 20 de cluburi au urcat cu 11 procente, ajungand pana la 3,7 mld. euro, cel mai inalt nivel din ultimii patru ani.
Sursa: Ziarul Financiar