De ce au devenit notebook-urile asa populare? S-a estimat ca vanzarile de notebook-uri au crescut, in medie cu 20% pe an, numai in Statele Unite. Printre multele avantaje pe care le ofera, portabilitatea este cel pentru care il cumpara majoritatea. Totusi, ar trebui considerate si alte avantaje inainte de cumparare.

Notebook-urile au fost facute publice pentru prima data la inceputul anilor ’80. Desi erau mult mai mari si mai grele decat cele de azi, ele aveau o portabilitate unica, ceea ce le-a pus intr-o categorie separata. Desi nu au fost imediat un succes comercial, i-au dat industriei de calculatoare telul de a face acest obiect mai usor, mai mic si cu o performanta mai buna, el devenind astazi unul dintre cele mai cautate tipuri de calculatoare.

Marimea notebook-urilor a fost redusa considerabil, dar a fost pastrata destul de mult incat utilizatorul sa se simta comod cand il foloseste. Dupa marime, notebook-urile se pot incadra in urmatoarele categorii:

1. Tablet Pc – acesta are dimensiunile unei foi de hartii, si nu cantareste mai mult de 2kg
2. Ultra Portabil – e putin mai mare decat Tablet Pc si cantareste in jur de 2kg; nu are CD/DVD-ROM intern iar display-ul e de 12 inch sau mai mic
3. Thin and Light – e un notebook de talie mijlocie, 10-14 x 10 x 1-1,5 inch, care cantareste in jur de 3,5 kg; se poate lega la o retea wireless, display-ul ii este de 14 inch si are in plus un combo CD-RW/DVD
4. Desktop replacement – e cea mai mare categorie de notebook-uri, mai mari de 12×10 inch, cantarind peste 3,5 kg; are display de 15-17 inch, posibilitatea de a fi legat la o retea wireless, combo CD-RW/DVD

O alta trasatura importanta este performanta notebook-ului. Un notebook se apropie foarte tare de performanta unui desktop si ar trebui sa-si indeplineasca toate sarcinile cu usurinta. Cand cumparati un notebook, asigurati-va ca are ultimul model de CPU, pe langa memorie si spatiu de disc mare. Performanta lui depinde direct de aceste 3 variabile, care nu pot fi niciodata destul de mari.

Pe langa acestea, ar trebui sa va uitati sa aiba si dvd player. Acesta e foarte folositor din punct de vedere al distractiei, deoarece permite utilizatorului sa se uite la un film in timp ce calatoreste. In plus, trebuie sa aiba si conexiune wireless. Unele notebook-uri au un port infrarosu, care poate fi folosit pentru a-l conecta la un telefon mobil. De asemenea, exista alte tehnologii wireless, precum Bluetooth sau Wi-Fi, care permit conectarea la telefoane mobile, imprimante, PDA-uri, precum si la retele publice si private. Aceasta abilitate de a avea o conexiune mobila e foarte folositoare in lumea de azi.

In orice caz, notebook-urile au devenit obiecte necesare pentru sarcinile ce necesita mobilitate, indiferent daca sunt de domeniul public, privat, personal sau profesional. Portabilitatea sa si marimile reduse fac din notebook un accesoriu foarte atragator. Pentru cei care cauta hardware pc mobil, un notebook poate fi o solutie buna, la un pret redus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *