Cu cativa ani inainte, idea unui aparat audio atat capabil sa stocheze sute sau mii de melodii, cat si sa fie suficient de mic incat sa incapa in buzunar era doar un vis. Ne gandim ca nu cu foarte multi ani in urma, singura modalitatea de a putea asculta muzica era folosirea casetofoanelor cu 2 difuzoare mari. Dar de atunci am observat micsorarea acelor aparate.
In decursul anilor, pe masura ce electronica a avansat si s-a introdus formatul audio numit mp3, nevoia pentru casetofoane s-a diminuat radical. Oamenii pot sa isi satisfaca nevoile muzicale prin folosirea unui mp3 player portabil. De cand au intrat pe piata, mp3 playerele, ele au devenit obiectele cele mai cumparate. Datorita acestei popularitati, astazi putem vedea oamenii folosinu-le in timp ce fac jogging, merg la servici, calatoresc, ies la cumparaturi, precum si in timpul altor activitati.
Deci, sa vedem care sunt lucrurile mai importante pe care ar trebui sa le aveti in vedere cand cumparati un mp3 player.
1. Memoria interna a unui mp3 player este evident un factor important. Aceasta va determina numarul de melodii pe care le va putea stoca aparatul. Memoriile variaza de la 256 MB pana la 10GB. Cu cat mai mare este locul de stocare, cu atat mai bine. De asemenea, unele modele suporta memoria flash.
2. Durata bateriei este si ea un factor important, pentru ca determina intervalul in care playerul va funciona. Sa va asigurati intotdeauna ca playerul are un adaptor AC/DV care va va lasa sa-l incarcati rapid. Majoritatea playerelor moderne au incluse aceste adaptoare.
3. Marimea playerelui este al treilea factor. Acesta e variabila: unele pot avea ecrane mai mari decat altele, pentru a se putea viziona videoclipuri pe ea. Cu cat mai mari si mai performante sunt, cu atat vor costa mai mult. Este mai bine sa platiti un pic mai mult pentru un player mai performant, chiar daca va arde o gaura in portofel.
4. Conexiunea USB la calculator este urmatorul factor, deoarece afecteaza viteza cu care puteti transfera melodii de pe calculator pe player. Modelele de playere de azi suporta transferul USB 2.0, deci de viteza inalta. Altele suporta Firewire.
5. Ar trebui sa stiti ca unele playere suporta si alte formate audio decat mp3, de exemplu WMA sau OGG. Sa fiti siguri ca va uitati in manualul utilizatorului sa vedeti daca acestea sunt incluse. Chiar daca scopul playerelor este sa puteti asculta muzica pe ele, de obiciei au incluse un tuner FM, posibilitatea de a inregistra sunete sau functii de notebook in miniatura. Este bine sa va uitati dupa acestea in manual.
Deci, cel mai important lucru este sa cumparati playerul care vi se potriveste. Daca vreti unul doar ca sa ascultati muzica, nu cumparati unul mai scump, care include si alte functii, deoarece preturile pot fi coplesitoare.