Zilnic, laptopuri mai mici si mai usoare apar pe piata. Poate ca aceste modele ultra-mobile sunt mai blande cu umerii, dar e totusi o idee buna sa-ti cantaresti optiunile inainte de a cumpara ceva. Uneori trebuie sa sacrifici eficienta pentru mobilitate. Dar unde poti face sacrificii si ce e esential?

Un laptop ultra-portabil e definit ca si avand mai putin de 2,5 kg, dar calitatea acestor produse variaza pe o scara larga iar preturile oscileaza oriunde intre $500-$1000. Insa trebuie sa iei in calcul atat durata bateriei, cat si performanta.

Daca trebuie numai sa vizualizezi un document in office, precum un spreadsheet, sau sa intri pe internet sa-ti verifici email-ul, atunci te poti multumi cu un laptop hiper portabil, sau un subnotebook. Acestea cantaresc mai putin de 1kg si s-au lepadat de orice accesoriu pentru a realiza acest lucru. Nu au drive-uri optice, adica CD/DVD-ROM, iar tastatura si ecranul sunt mai mici.

Majoritatea laptopurilor acestea hyper portabile au puterea de procesare a unui desktop fabricat abia acum cativa ani. Aceasta le este insa de ajuns majoritatea utilizatorilor, daca nu vor sa se joace sau sa editeze clipuri video. Marea decizie pe care trebuie sa o iei este despre marime si functionalitate. Nu toata lumea poate lucra cu o tastatura in miniatura, iar nu toti au ochii de vultur necesari pentru vizualizarea ecranului mic.

Multe calculatoare ultra-mobile si laptopuri mici sunt dotate acum cu o noua inovatie: un touch screen. Precum un PDA, ele sunt dotate cu un pix special, pentru a scrie pe ecran, dar au si o tastatura on-screen sau detasabila. Designul acesta seamana mai mult cu o tableta, iar ecranurile sunt si mai mici.

Celalalt lucru de luat in calcul cand te uiti la un laptop ultra-portabil este durata bateriei. De ce sa iei un calculator pe care-l poti duce cu tine in munti, daca bateria rezista numai o ora? Multe dintre noile modele ultra-portabile sunt centrate in jurul duratei bateriei si greutatea acesteia. Nu numai ca ar putea sa incheie o afacere, dar creste si semnificativ pretul.

In mare, decizia de a opta pentru mai usor si mai mic iti apartine tie. Daca duci dupa tine ce ti se pare a fi o caramida de 6 kg iar umeri tai incep sa plateasca pretul, atunci o solutie ultra portabila e ideala pentru tine. Insa, daca esti un utilizator care prefera jocuri cu grafica impresionanta, sa se joace cu clipulete video, sau sa ruleze programe sofisticate, atunci vei avea nevoie de un sistem cu performante mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *