“Acesta este ultimul meu discurs”, a anuntat ieri, la Las Vegas, Bill Gates (foto), 52 de ani, confirmand astfel retragerea sa de la carma Microsoft. “Va fi pentru prima data in ultimii 17 ani in care voi renunta la postul meu la Microsoft” – a completat el.

A fost o retragere in cursul careia asistenta a ras mult, a aplaudat des si in care s-a vorbit mai mult de viitorul tehnologic al omenirii decat de trecut. Ceremonia “pensionarii” s-a incheiat in acordurile tonice de hard rock ale vedetei Guns N’ Roses, Slash, alaturi de care insusi Bill Gates a incercat cateva acorduri la o chitara-bas.

Fondatorul si chairman-ul celui mai mare producator mondial de software a deschis astfel, conform traditiei ultimilor 11 ani, editia 2008 a Consumer Electronics Show (CES), alcatuindu-si discursul pe tema intrarii omenirii intr-o noua era digitala si anuntand cateva parteneriate importante cu giganti media producatori de continut, printre care Disney-ABC Television Group, NBC Universal si Metro-Goldwyn-Mayer Studios.

El a urcat pe scena imensului ballroom al The Venetian Hotel din Las Vegas alaturi de Robbie Bach, presedintele diviziei de Entertainment & Devices a Microsoft, pe care unii analisti il vad drept succesorul desemnat pentru a expune de acum inainte viziunea corporatiei asupra civilizatiei digitale. Relaxat, purtand un pulover lila, Gates s-a adresat catorva mii de jurnalisti, analisti si VIP-uri din IT&C. El urmeaza ca pana in iulie sa predea treptat sarcinile executive, concentrandu-se pe activitatea filantropica pe care o desfasoara prin fundatia sa, care dispune de fonduri reprezentand aproape o treime din PIB-ul Romaniei (peste 33 de miliarde de dolari). Nu va renunta insa sa lucreze la anumite proiecte tehnologice.

Desi din 2001, din momentul in care am inceput sa vorbim despre era digitala, viteza cu care s-au dezvoltat tehnologiile (computerele personale, internetul broadband sau telefonia mobila) este absolut uimitoare, ne aflam abia la inceputul revolutiei de care software-ul este capabil, a punctat fondatorul Microsoft. Modul in care vom munci, invata sau ne vom distra se va schimba din temelii.

In a doua era digitala, entertainment-ul media se va baza in totalitate pe software. Comunicatiile electronice intre persoane si conectivitatea vor fi cuvantul de ordine. Imaginile in formate hi-definition si 3D vor patrunde si in activitatea de zi cu zi de business, in salile de sedinte ale caror noi ecrane vor permite colaborarea mai buna pentru definirea strategiilor.

Gates a facut in acest sens o demonstratie cu Surface, computerul integrat intr-o masa care are ecran tactil si care isi poate gasi numeroase utilizari, de la comert la industria turismului si pana la proiectare.

Mediul nostru de lucru se va transforma si mai puternic datorita internetului. Computerul nu va mai fi neaparat unealta principala in munca noastra, aplicatiile software din ce in ce mai evoluate urmand sa ruleze si pe telefon sau televiziune.

Unul dintre exemplele cu care Bill Gates si-a sustinut viziunea prin demonstratii este un echipament care poate recunoaste o persoana sau un loc de interes public, datorita internetului si programelor de interpretare a imaginilor. El a mentionat ca nu este inca un prototip functional, ci un concept la care se lucreaza in laboratoare. Dispozitivul va semana oarecum cu un telefon mobil si, odata indreptat spre o persoana, va afisa pe ecran informatiile despre aceasta (cele care sunt publice). Daca va scana o strada, ii va oferi posesorului informatiile despre companiile gazduite de cladirile din zona si despre serviciile pe care acestea le ofera.

De altfel, serviciile bazate pe internet ocupa un loc important in strategia Microsoft care vede in viitor din ce in ce mai multe echipamente care vor functiona conectate la world wide web, unde vor fi stocate cantitati uriase de informatie, accesabila de oriunde si oricand.

In acest sens, compania a anuntat cu prilejul CES un parteneriat cu NBC Universal in urma caruia va aparea portalul NBCOlympics.com cu prilejul jocurilor Olimpice din China, prin care utilizatorii vor putea accesa, live sau la cerere, peste 3.000 de ore de transmisiuni video, in functie de sporturile preferate.

Portalul va fi cu acces gratuit si se va baza pe suita de aplicatii pentru web Silverlight, creata de Microsoft.

Alte parteneriate anuntate de producatorul de software sunt cele cu ABC Television si Disney Channel prin care seriale si emisiuni de succes, precum “Neveste disperate”, “Lost” sau “Grey’s Anatomy”, inclusiv in format high definition, vor putea fi incarcate, via internet, si vizionate prin intermediul consolei de jocuri video Xbox.

Tot ieri a fost anuntata alianta MGM-Microsoft prin care filme clasice, precum “Terminator” sau “Tacerea mieilor”, vor fi disponibile tot prin intermediul Xbox360.

Aceasta consola de joc devine astfel unul dintre cele mai importante echipamente de furnizare a continutului in noul standard HDTV pe televizoarele de ultima generatie.

Odata cu retragerea lui Bill Gates, Microsoft intra intr-o noua era. Nimeni insa nu priveste acest lucru cu ingrijorare; tehnologia isi continua cursa nebuneasca, iar gigantul software pare sa aiba destul de lucru in laboratoare.

Ultima zi a lui Bill la Microsoft

Dupa ce a afirmat ca ultimii zece ani au fost de mare succes, Gates s-a retras intr-un colt al scenei, iar pe imensele ecrane high definition a inceput sa ruleze o comedie avandu-l chiar pe el in rolul principal. Parodia a avut ca tema “Ultima zi a lui Bill la Microsoft” si il infatiseaza pe fondatorul companiei stingand lumina din biroul sau, luand in brate clasica cutie cu obiecte personale si plecand la volanul unui Ford Focus. In alta secventa, Gates incearca sa-si gaseasca de lucru. Ii canta la telefon lui Bono de la U2, dar acesta ii spune politicos ca nu are niciun loc liber in formatie. Apoi Gates vine cu diverse propuneri de colaborare la Hillary Clinton si Al Gore, dar nici acestia nu sunt interesati sa-l angajeze.

Sursa: Ziarul Financiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *