Exercitiul e esential pentru a deveni un pianist bun. Cand canti la pian si incerci sa progresezi spre a deveni un gigant al pianului, e important sa fi constient de anumite capcane, care te pot impiedica sa-ti atingi obiectivul.
E o experienta minunata sa progresezi ca si pianist si muzician, daca exersezi intr-un mod sensibil, utilizand experienta unui mentor, sau alte surse, ca si carti, DVD-uri instructionale si altele.
Sentimentul ca te apropii de telul tau iti da satisfactie si incredere in tine.
Atunci despre ce capcane vorbesc?
Procesele de invatare te pot conduce spre telurile tale, dar cand exersezi, s-ar putea sa inveti in mod inconstient unele lucruri care sa-ti limiteze progresul.
Eu nu cred ca vrei acest lucru, iar daca esti constient de aceste capcane, sunt sigur ca le poti evita. Iata cateva dintre ele:
1. Sentimente de neplacere. Pot exista multe motive pentru care nu te simti in largul tau cantand la pian, precum stresul sau sentimente nevative cu privire la capacitatea ta de a progresa.
Poate ca te pregatesti pentru un spectacol, o lectie de pian sau altceva, si te simti mai putin pregatit decat ai vrea, sau te deranjeaza alte ganduri negative.
Nu e deloc bine sa ai aceste sentimente cand canti la pian. De ce?
Aceste sentimente negative tind sa fie evocate atunci cand canti aceeasi piesa la alte ocazii. Banuiesc ca asta nu este deloc ce vrei.
Poate sa duca la dezgust fata de o anumita piesa pentru tot restul vietii, sau chiar sa renunti la cantat, deoarece te simti incomod cand o faci.
2. Tensiune in muschi. Pai, s-ar putea sa canti intr-un mod foarte relaxat, dar multi pianisti tind sa se incordeze prea mult, ca si rezultat al cantatului prea rapid sau la un nivel ce le depaseste aptitudinile.
Acest lucru este foarte raspandit in cazul copiilor mici, care incearca sa cante ca si eroii lor muzicali, desi este evident ca nu pot fi la acelasi nivel.
Aspectul important al acestui lucru este ca nivelul efectiv de tensiune din maini si din corp este acelasi atat cand exersezi pe un pian anume, cat si cand canti aceeasi piesa la un spectacol.
Daca ai exersat o piesa fiind foarte incordat, aceeasi piesa ti se va parea mult mai dificila cand incerci sa o canti intr-un mod relaxat.
3. Facutul greselilor. Poate exercitiul tau se te indeparteze de la invatatul unei piese? Sigur vrei sa devii un pianist mai bun exersand, dar daca incerci sa canti prea repede cand inveti pasaje noi, e foarte probabil sa faci multe greseli.
Cand inveti un pasaj de muzica, aceste greseli fac parte din procesul de invatare. Cu cat mai multe greseli faci, cu atat mai greu iti va fi sa inveti corect pasajul.
Altfel spus, toate greselile se acumuleaza si devin deranjante cand incerci sa canti corect pasajul. In schimb, va deveni din ce in ce mai usor sa canti gresit pasajul.
Dar nu lasa informatia asta sa te descurajeze. Ea poate sa aduca vesti buni daca o folosesti in avantajul tau!
Iata niste sfaturi:
1. Sentimente de comfort. Incearca sa exersezi intr-o atmosfera linistita si vesela. Cum? Neamanand tema de la ultima lectie de pian si avand o atitudine pozitiva.
2. Relaxeaza-te. O sesiune de pian cand exersezi si memorezi piese la pian poate fi o ocazie pentru a exersa relaxarea. In timp ce canti, incearca sa fi atent la maini, degete si restul corpului, pentru a folosi cat mai putina forta cu putinta. Acest lucru iti va ajuta atat sanatatea fizica, cat si cea mentala!
3. Nu fa greseli. Cel putin, nu prea multe. daca exersezi piesele noi mai incet, concentrat si intr-o pozitie corecta, vei fi rasplatit cu terminarea mai rapid a temei, si te vei si simti mult mai bine.