“Haina face pe om” sau “nu haina face pe om”. Ambele dictoane sunt discutabile. Dar independent de adevarul lor haina trebuie conceputa in asa fel incit sa puna in valoare personalitatea unei femei. Poti sa copiezi aproape identic modelele aparute in revistele de moda fara a deveni eleganta. Adevarata eleganta se obtine dintr-un acord perfect intre haina, imprejurare si personalitatea celui care opoarta. Este un al saselea simt care le spune unor femei cum sa poarte o rochie de doi bani ca pe un model de la o mare casa de moda. Un aforism demn de retinut in acest domeniu suna astfel: “mai degraba putin mai simplu decit unpic prea incarcat”. E de preferat sa vii la un cocteil cu un taior bine croit, decit cu o rochie de seara la o banala invitatie la o cafea.

Pentru barbati, mai mult decit pentru femei, putem exprima aceasta prima regula: “sa nu cauti sa epatezi “. Dar si femeile trebuie sa dea dovada de tact. Nu te imbraci din cauza cuiva, si inca mai putin, pentru a face in ciuda cuiva. Te imbraci pentru tine! Sa fii elegant nu inseamna sa te preocupi de pretul si numarul toaletelor, ci de calitate, de croiala, de posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderoba ta si de a le alege astfel incit sa nu se demodeze. O persoana cu gust nu poarta culori prea tipatoare si aplica legile elementare ale esteticii. Daca ai tenul palid, galbenul si verdele te fac livid. Daca nu esti zvelta trebuie sa eviti creturile si cutele, sa te feresti de dungile orizontale daca nu esti inalta, de cele verticale,daca este foarte inalta. Cand am depasit o anumit virsta si un anumit numar de kilograme, trebuie sa ne gindim bine daca sa purtam in vacanta pantaloni sau short. Fiecare perioada a vietii are farmecul ei. Tineretea isi poate permite indrazneli interzise la maturitate. Un om neglijent imbracat poate fi un om cum secade, dar foarte rar ai timpul si dorinta sa ghicesti fondul sau de aur ascuns in spatele aparentelor. Daca ne gindim la viata noastra profesionala si sociala, la plimbarile noastre pe strada, vom recunoaste ca simpatia ne este trezita de acele persoane care fac o prima impresie favorabila. Acest adevar ne va convinge sa acordam o atentie deosebita problemei vestimentare. Haina cea mai veche trebuie si poate sa fie ingrijita. Pentru tinuta vestimentara ca si pentru corp prima regula este curatenia. O pereche de pantofi pingelita de trei ori este de preferat unei perechi noi nelustruite sau care se afla intr-un total dezacord cu haina. La fel pentru costumul barbatesc. Nu e la indemina oricui sa aiba in sifonier zece costume. Dar oricine poate purta un costum curat si periat cu grija. Eleganta depinde mult de detalii si accesorii. Un guler de camasa curat si bine calcat, o cravata asortata ridica valoarea unui costum chiar si mai modest. In anumite imprejurari, tinuta este obligatorie. Daca nu avem costumul cerut si nu-l putem inchiria, e mai bine sa renuntam la invitatia respectiva. Cind mijloacele financiarene sunt limitate, e de preferat sa cumparam putine haine, dar de buna calitate.

Mai ales pentru femei este important sa-si gaseasca si sa-si pastreze un stil care sa le avantajeaze. Femeile care se imbraca bine si pe care le admiram va pot marturisi ca au invatat cu greu acest lucru. Prima regula (lege) este legata de calitatea si comoditatea pantofilor si a posetei. Aceste doua piese de baza vor trebui sa fie neaparat de foarte buna calitate. Vom observa ca o poseta cu cit este mai simpla, mai comoda si cu accesorii frumoase costa mai mult! O poseta moale, din piele foarte buna tine cam 10 ani si – ciudat – nici nu se demodeaza! Faceti cu inima usoara aceasta investitie. Rochiile, bluzele, fustele, tricourile pot fi si ieftine si reusite. Pantofii, posetele, cordoanele, manusile – niciodata. Invatati unde trebuie sa faceti economii in materie de imbracaminte! Poti sa porti cea mai scumpa si mai eleganta toaleta, dar daca ai o poseta urita si demodata de plastic veti fi catalogata ca prost imbracata. Va rog sa ma credetei! Treptat, la garderoba de baza se pot adauga cu masura citeva elemente noi pentru a fi in pas cu moda. Sa facem un efort de vointa si sa nu cedam tentatiei de a cumpara si purta lucruri frumoase pe care le-am admirat la o prietena sau intr-o revista de moda. Rar ne va sta bine cu ele. Sa incercam sa ne cream o rezerva de bani si sa ne cumparam haine numai cind gasim ceva ca vom purta cu placere. Nu cumparati haine numai pentru ca sunt ieftine. Este o risipa si nu o economie!

Cel putin de doua ori pe an sa facem o severa triere a garderobei eliminind lucrurile pe care nu le-am purtat deloc, care nu ne stau bine sau care s-au invechit. Le facem cadou! Un dulap ticsit de haine nu ne va ajuta deloc sa fim elegante. Este mai bine sa avem trei bluze impecabile, decit sase de o calitate indoielnica. Renuntati la obiceiul de a va schimba zilnic din cap pina in picioare, imbracind fara discernamint haine care nu va avantajeaza, numai de dragul de a va schimba. Ideea este sa purtati ceea ce va sta bine, chiar daca reveniti des la aceeasi tinuta. Feriti-va sa va afisati cu lucruri mereu noi, cumparate la intimplare, crezind ca astfel sunteti elegante. Arta de a ne imbraca, presupune si arta de a alege acesoriile. Un taior gri neutru va parea foarte elegant daca va fi completat cu incaltaminte neagra, cu poseta si cu manusile asortate. Dimpotriva, acesoriile prost alese pot strica efectul celei mai elgante haine. Sa nu credeti cumva ca deveniti o femeie “chic” daca va straduiti sa va cumparati posetute de diverse culori asortate – la tot atitia pantofiori – ieftine si urite. Este suficient sa aveti o poseta neagra, incapatoare, de buna calitate, din piele. Va va scoate din incurcatura si vara si iarna. In acelasi timp, vom avea grija sa alegem cu atentie podoabele potrivite. Oricit de tentante ar fi, bijuteriile autentice nu se poarta decit in situatii deosebite. A-ti pune la git un sirag de perle dimineata, la ora 7, nu este o dovada de bun gust. Dimpotriva! Chiar daca avem multe bijuterii veritabile, nu trebuie sa le etalam pe toate o data. O vom alege numai pe cea care se potriveste cu toaleta noastra.

Atentie! Nu se poarta aur cu argint in acelasi timp. In timpul zilei este de preferat sa recurgem la acele imitatii simple cu un design frumos, evitind sticla colorata, strasurile, cu un cuvint, tot ce este strident, incarcat. Femeile, ca femeile! Dar barbatii ? Un barbat elegant n-ar trebui sa poarte nimic altceva in afara de verigheta si de ceas – eventual un ac de cravata, seara. Preferinta unora pentru bratari si lanturi groase, din aur sau argint, cu sau fara amulete, pentru cercei chiar reprezinta o optiune pentru un anumit mod de viata. Sa speram ca ceasta moda va trece si ca nu ne vom intoarce la viata tribala purtind cu totii cercei in nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *