Ceremonia funerara va incepe vineri, la ora 7.00, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiata de PSS Sebastian Ilfoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. La ora 9.00 este programata o sedinta comemorativa a Sfintului Sinod in prezenta delegatiilor oficiale, la care vor fi rostite discursuri atat din partea conducatorilor de biserici, cat si a presedintelui Traian Basescu.

Slujba propriu-zisa de inmormantare incepe la ora 11.00 si va fi oficiata de membrii Sfantului Sinod al BOR, cu participare “reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe surori”. Ziua de vineri a fost declarata in mod oficial zi de doliu national.

Reprezentantii Patriarhiei au anuntat ca printre cei care si-au confirmat deja prezenta la funeralii se numara Bartolomeu al Constantinopolului, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, dar si Anastasios al Albaniei, arhiepiscopul Albaniei, intiistatator al Bisericii Ortodoxe din Albania, Hristofor al Cehiei si Slovaciei, intiistatator al Cehiei si Slovaciei, si Ilie Catolicosul al Georgiei.

Guvernul a adopta in sedinta sa de miercuri hotararea prin care declara data de 3 august 2007 zi de doliu national. Aceasta masura presupune coborarea in berna a tuturor steagurilor Romaniei, fie ca sunt arborate de institutii publice, misiuni diplomatice, nave, partide, organizatii sindicale sau patronale.

Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

De asemenea, hotararea prevede ca in ziua de 3 august posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.

De asemenea, Guvernul a alocat 1 milion de lei noi pentru Biserica Ortodoxa Romana, prin Ministerul Culturii si Cultelor, pentru organizarea in bune conditii a alegerilor si instalarii noului patriarh, in toamna acestui an.

HotNews.ro, B. Blagu, 01 aug 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *