Moartea lui Teoctist a adus in varful Dealului Mitropoliei popor cat s-ar strange intr-o luna fara sarbatori. Calici atarnand la un colt de paine, ghertoi care nu si-au coborat posterioarele din SUV-uri decat in fata bisericii, batrane imbracate in haine ponosite, toti s-au dus sa vada minunea, sa atinga corpul neinsufletit, sa se clateasca de pacate la catafalcul Patriarhului.

In jurul orei 11 Dealul Mitropoliei era mai animat de politisti si scutieri decat de credinciosi. Aranjau garduri de protectie, isi luau in primire obiectivele, iar in tot acest timp, un autocar plin de scutieri astepta un semnal.

Grupuri de sexa-septua- si chiar nonagenari au inceput sa-si faca aparitia, ploconindu-se pe caldaram si afisand mine pline de regret.

Procesiunea este intrerupta pentru scurt timp de aparitia unui tanar fara adapost, prizand dintr-o punga. Cateva doamne din public iau atitudine si se pornesc a altoi ceafa micutului cu tabloide facute sul.

“Pleaca d’aici mah derbedeule, ai venit sa faci panorma…. Tu mai lipseai acum”, se stropseste o crestina care isi urmeaza drumul pe deal, bagand iar in ecuatie elementele tristete/piosenie.

Usor usor incep sa-si faca aparitia si clerici, veniti din toate colturile tarii. Ponositi, si obositi probabil de drum, sar coada si incearca sa se bage in fata. Respectul pentru sutana insa, pare sa blocheze orice urma de revolta populara, chiar daca sute de oameni asteapta sa intre in micuta biserica in care se afla trupul neinsufletit al Patriarhului Teoctist.

Printre personalitatile ce isi fac aparitia se numara Nicolae Vacaroiu, unul din liderii PSD. Pravalit de la bordul unui BMW de SPP, politicianul social-democrat sare peste randuri si intra in lacas pentru a-si aduce omagiile.

Pleaca la scurt timp, preluat fiind de aceleasi BMW-uri, insa nu inainte de a zambi frumos presei.

La scurt timp apare si Theodor Stolojan insotit de peledisti carand doua coroane mandre de flori. Opozitia in schimb nu are voie pana in varful dealului. Sunt nevoiti sa lase masina la cateva sute de metri de locul de desfasurare a actiunii

Dupa finalizarea slujbei, oamenii sunt lasati inauntru. Multimea se dezlantuie. Toti vor o bucata de Teoctist. Apelurile preotilor la calm si organizare sunt inutile. Jandarmii sunt nevoiti sa blocheze masa de credinciosi care se arunca pe usa bisericii.

“Du-te dracu de scarba ca pana si in Biserica injuri” se gratuleaza doua doamne in varsta. Se calmeaza insa in momentul in care vad ca stocul e nelimitat.

Rand pe rand preoti si calugari ies de la capataiul fostului lider bisericesc si incep sa depene amintiri. Cantitatea de aur si argint este covarsitoare. Cruci mari si icoane din metal pretios sunt aninate la gaturi, parintii strangandu-se la un semn pentru a imortaliza momentul.

Se strang maini, se fac bisericute, se discuta. Numai ei stiu ce. Restul lumii poate doar sa intuiasca.

Departe de ei, lucratori de la ADP aranjeaza spatiile verzi din zona. Delegatia de la Vatican e aproape.

HotNews.ro, Cristian Covaci, 31 iul 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *