Cresterea numarului de camere video amplasate in locuri publice si monitorizarea excesiva a cetatenilor risca sa transforme Franta intr-o societate supravegheata si sa incalce libertatile acesteia, noteaza cotidianul Le Figaro.
Avertizarea a fost lansata de Comisia Nationala pentru Informatica si Libertati din Paris, dupa ce autoritatile franceze au decis sa mareasca numarul camerelor video destinate luptei impotriva terorismului.
Masura de protectie a fost luata dupa atentatele dejucate din Marea Britanie.
Comisia recunoaste ca monitorizarea ar putea fi necesara in lupta impotriva terorismului si a infractiunilor grave, dar e de parere ca supravegherea nevazuta si necontrolata ar putea da nastere unui climat de suspiciune.
In Franta exista in prezent un milion de camere de supravheghere, autoritatile care pot aplica sanctiuni in cazul in care drepturile cetatenilor sunt incalcate, avertizeaza ca nu dispune de suficiente fonduri pentru a se asigura ca libertatile francezilor nu sunt puse in pericol odata cu cresterea numarului de camere de supraveghere.
Reprezentantii Comisiei au declarat ca dispun de un buget mai mic decat institutile cu atributii similare din Romania sau Polonia.
O alta tara la fel de “supravecheata” este si Marea Britanie. Se estimeaza ca numarul camere de supraveghere se ridica la aproximativ 4 milioane – cate una la fiecare 14 persoane. In Londra, camerele de luat vederi din sistemele de supraveghere sunt imposibil de ignorat atunci cand sunt intalnite la fiecare colt de strada, la intrarea in cladiri, in metrou sau in autobuz.
HotNews.ro, C. Marin, 10 iul 2007