Serviciile de calitate si preturile accesibile raman cheia succesului in turism. Turcia experimenteaza aceasta reteta de ani buni, cu foarte mare succes. Anul acesta, sunt asteptati pe plajele turcesti peste 21 de milioane de turisti. Daca planuiti un concediu aici, luati in calcul un clasament al celor mai bune plaje, realizat de turkeytravelplanner.com.

Cea mai buna plaja este Patara, la Marea Mediterana. Se afla la 75 de kilometri de orasul Fethiye. Este cea mai larga si mai lunga plaja din Turcia. Cei 18 de kilometri de nisip fin si alb sunt locul ideal in care se pot refugia cei care iubesc frumusetea naturala. Zona este protejata de Guvernul turc, pentru ca aici depun oua broastele testoase.

Este statiunea preferata a iubitorilor de surfing. Vantul bate cu putere, reusind chiar sa „scufunde” in nisip ruinele vechiului oras. In cetatea Patara s-a nascut, in jurul anului 280, Sfantul Nicolae.

Pe locul 2 – Oludeniz, cunoscuta si sub numele de “Laguna albastra”. Amestecul extraordinar de nuante de albastru cu verde deschis este unul dintre motivele pentru care tot litoralul Turciei se mai numeste si Coasta de Turcoaz.

Statiunea se afla la 8 kilometri de orasul Fethiye. Are hoteluri bune, la fel, baruri si restaurate, dar pentru ca este cea mai renumita din Turcia, este foarte aglomerata. Cei care nu se multumesc sa leneveasca la soare cu o bautura rece in fata, se pot da cu parapanta, pot opta pentru scufundari sau calarie, pot pleca in croaziera sau in drumetii, pe munte.

Pe locul 3 – plaja Olimpos. Aflata la aproape 80 de kilometri de Antalya, este opusul celorlalte plaje: mica si retrasa. Este marginita de o padure de pini, in care se gasesc ruine unor temple de marmura, de pe vremea romanilor.

Este renumita pentru Chimera – flacara eterna, care arde de mii de ani – dar si pentru hostelurile construite in copaci.

Pe locul 4 – plaja Side. Satul idilic Side se afla in apropiere de Antalya, la 65 de kilometri. Acum a devenit aglomerat si galagios, insa plajele sunt inca bune. Mai exista inca 2 kilometri de plaje virgine, cu nisip alb si apa incalzita de soare. Turistii mai pot vedea ruine romane si grecesti si pot gusta din reparatele traditionale turcesti.

Pe locul 5 – plaja Alanya. Se afla la 115 kilometri de Antalya. Orasul este foarte aglomerat, insa pe plaja de 22 de kilometri este loc destul. Vara vin aici turisti din toata lumea.

Pe locul 6 – plaja Iztuzu. Aici sunt impuse reguli stricte, pentru ca plaja Iztuzu este rezervatie nationala. Se numara printre putinele locuri din Mediterana unde broastele testoase Caretta Caretta vin sa-si depuna ouale. Pe plaja se ajunge cu barca, din orasul Dalyan.

Pe locul 7 – Peninsula Bodrum. In zona abunda plajele mici si bune: Ortakent Yalisi, Turgutreis si Gumusluk. In afara de soare si apa, in orasul Bodrum, numit si “St. Tropez-ul turcesc”, datorita caracterului sau cosmopolit, ai ce vedea: Castelul Sf. Petru si Mausoleul din Halicarnas, una din Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice. Este locul de nastere al istoricului antic Herodot.

Pe locul 8 – plaja Kemer. Se afla la 20 de kilometri de Antalya, la poalele Muntilor Taurus. Cei care se plictisesc la plaja, pot face o multime de excursii interesante.

A primit distinctia “Blue Flag”, semn ca plaja si apa sunt curate.

Pe locul 9 – plaja Pamucak. Se afla la 7 kilometri de Efes. Plaja este mare, cu nisip inchis la culoare, destul de curata.

Pe locul 10 – plaja Calis. La doar 6 kilometri de orasul Fethiye, plaja este preferata familiilor cu copii. Cei care vor sa mai varieze peisajul, pot merge si la Oludeniz, care se afla la doar 10 kilometri departare.

Mai trebuie pomenite si plajele: Sinop (la Marea Neagra; nu este niciodata aglomerata pentru ca apa marii este destul de rece), Kizkalesi, Kusadasi (destul de frumoasa, dar mica si foarte aglomerata), Antalya (si aceasta a primit distinctia “Blue Flag”) si Samandagi (destul de frumoasa, dar aproape de Siria).

HotNews.ro, Veronica Radulescu, 30 iun 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *