Costel Costanda, proprietarul Parcului Bordei, a castigat ieri ultimul proces cu Primaria Capitalei, obtinand de la instanta ceea ce consilierii generali i-au refuzat in ultimii patru ani: dreptul de a construi blocuri pe cele 3,3 ha detinute pe malul Lacului Floreasca. In plus, instanta ii va obliga pe alesii bucuresteni sa-i plateasca omului de afaceri 17.758.210 euro daune morale.

Acesta pare a fi finalul unui scandal ce dateaza din 2003, de cand primarul de atunci, Traian Basescu, i-a oferit acest teren lui Costel Costanda, la schimb pentru o suprafata similara, detinuta de acesta in Satul Francez.

Videanu e de acord

Singurul care se declara de acord cu decizia instantei e primarul general Adriean Videanu: „Intotdeauna i-am dat dreptate lui Costanda. In locul lui i-as fi impuscat pe toti din primarie.

Omul avea o proprietate pe care n-o putea folosi. In spatele votului negativ dat de consilierii liberali intotdeauna s-au aflat fostul viceprimar Orban si primarul Chiliman care voiau sa duca astfel un razboi politic impotriva lui Basescu”.

Consilierii generali au refuzat sistematic sa aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ce i-ar fi permis lui Costanda sa construiasca mai multe cladiri pe parcela lui.

Motivul invocat de alesi era faptul ca in Parcul Bordei nu s-ar putea construi decat cel mult cladiri de agrement. In ultimii ani au existat, intre cele doua tabere, mai multe negocieri esuate pentru schimbarea terenului.

Costanda mai vrea 10 milioane de euro

Sentinta definitiva obliga Consiliul General sa-i aprobe PUZ-ul lui Costanda. Acesta va putea construi pe 32a din suprafata parcului locuinte de lux de P·5. Nu exista deocamdata un termen pentru plata daunelor morale, insa Costanda e decis sa mai ceara 10 milioane de euro.

„Instanta a decis o despagubire la jumatate fata de cat cerusem, adica profitul pe care primaria il face de pe terenul meu din Satul Francez.

Nu stiu daca terenul meu e cel mai scump din tara, insa daca il calculam la 3.500 de euro mp, cat a ajuns in Satul Francez, ajungem la o valoare corecta”, considera Costanda, care s-a declarat ieri multumit de decizia Curtii, „dupa patru ani de umilinte pe la usile primariei”.
Integral in EvZ

Evenimentul Zilei, Dollores Benezic, 23 iun 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *