Exista anumite obiceiuri de consum care nu fac altceva decat sa genereze datorii. Este vorba, in special, de imprumuturile pentru „nevoi personale”. Miliarde de oameni apeleaza la banci sa-si renoveze apartamentele, sa-si cumpere masini, electrocasnice sau sa plece in vacanta. Americanii, cel mai indatorat popor din lume, au publicat un top al obiceiurilor (about.com).
Doar simpla lor enumerare nu ajuta la nimic, dar daca retineti care sunt acestea si va tineti departe de ele, aveti toate sansele ca la salariu sa iesiti pe plus.
1. Cheltuiti mai multi bani decat produceti. Daca luati salariu 1.000 de dolari pe luna, cum este posibil sa cheltuiti 1.200? Este mai usor decat va imaginati, atat de usor ca s-ar putea s-o faceti. Cele mai folosite metode? Imprumutati de la altii sau folositi cardul de credit. Asa se face ca ajungeti sa cheltuiti mai multi bani decat luati.
Puteti sa faceti asta cel mult cateva luni, insa, inainte sa va dati seama, economiile se vor termina, veti epuiza si limita de credit de pe card si nu veti mai putea imprumuta niciun ban.
2. Cheltuiti bani pe care nu-i aveti. De obicei, este posibil sa va intindeti mai mult decat va e plapuma doar cheltuind bani pe care nu-i aveti. Cum se poate intampla asa ceva? Folositi carduri de credit si luati imprumuturi. Cand folositi aceste instrumente sa platiti facturi si sa faceti cumparaturi, faceti datorii. Iar daca nu va puteti plati rata in fiecare luna, va veti afunda si mai tare.
3. Luati credite pentru cumparaturi obisnuite. Pentru cumparaturile de zi cu zi, mancare, facturi, haine, apelati la cardul de credit. Asta inseamna sa platiti mai tarziu pentru ceva ce cumparati acum si pe care-l consumati. Este un obicei prost, mai ales atunci cand nu-ti platesti rata si dobanda in fiecare luna.
4. Folositi cardul de credit in locul banilor cash. Unul dintre cele mai rapide moduri de a face datorii este sa folositi cardul de credit atunci cand aveti bani cash sa faceti cumparaturi. Oamenii fac asta pentru ca isi doresc sa primeasca bunuri sau servicii fara sa plateasca.
Este mai comod sa se stie cu bani in buzunar, insa ar trebui sa fie constienti ca daca nu platesc azi, o vor face maine.
5. Va imprumutati sa platiti o datorie. Daca faceti un credit sa platiti altul, nu platiti de fapt nimic. Doar mergeti taras cu datoriile si creati altele noi de fiecare data cand vreti sa platiti una. Prin urmare, daca va imprumutati sa platiti alte imprumuturi veti sfarsi mai rau decat ati inceput.
HotNews.ro, Veronica Radulescu, 14 iun 2007