404 Not Found


nginx
O noua “bucurie” pentru romani: taxa verde – Sporting News

Pe langa pretul aparatului si TVA, cumparatorii vor plati si o taxa de reciclare – asa-numita taxa verde. Asta pentru ca normele in domeniu ale UE nu ne mai permit sa aruncam oriunde electronicele si electrocasnicele scoase din uz. Dat fiind faptul ca taxa amintita va fi calculata in functie de greutatea produsului, si majorarea pretului va varia in functie de categoria aparatului.

Produsele IT se scumpesc cu 10 euro

Cele mai mari scumpiri, de 20 de euro, vor fi aplicate pe segmentul electrocasnicelor albe precum frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat. In ce priveste echipamentele IT, taxa verde nu va depasi 10 euro. Ca reper, aragazul, cuptorul cu microunde sau calculatorul se vor scumpi cu 10 euro, in timp ce pentru un laptop vom da cu 9 euro mai mult.

Totodata, pentru monitor LCD sau televizor cu plasma vom plati cu 8 euro mai mult decat pana acum. O imprimanta sau un DVD player va costa cu 8 euro mai mult. In cea mai ieftina categorie de aparate intra cafetiera, de exemplu, produs care va fi mai scump cu 1 euro.

Populatia va fi “atinsa”

Ca taxa verde va lovi direct in portofelul romanului se intelege, dar, potrivit specialistilor, acest lucru nu are de ce sa-i nelinisteasca pe comercianti. “In prima faza, scumpirea acestor produse va nemultumi populatia, dar nu trebuie sa ne asteptam la o diminuare a vanzarilor. Efectele vor fi aproape invizibile pentru comertul cu electrocasnice si electronice.

In plus de asta romanul trebuie sa inteleaga ca pe termen lung aplicarea acestei taxe este benefica”, ne-a spus Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software. In Uniunea Europeana rata medie anuala de colectare a deseurilor electrocasnice pe cap de locuitor, provenite de la gospodariile particulare, este de patru kilograme.

In ce priveste Romania, pana la sfarsitul lui 2007, obiectivul care trebuie atins este de trei kilograme pe cap de locuitor.

Reciclare fara centre

Pentru a putea percepe taxa de reciclare, comerciantii trebuie sa aiba amenajate depozite speciale, in care sa stranga aparatura veche. Costurile suplimentare vor fi folosite ca sa acopere cheltuielile de colectare, transport si reciclare.
Integral in Curierul National

Curierul National, 20 mar 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *