Trei grupuri parlamentare din coalitia de guvernamant a premierului italian Romano Prodi au propus, marti, ca Italia sa cumpere opiu produs in Afganistan, pentru a-l transforma in medicamente analgezice, relateaza AFP.

Partide care au avut initiativa, Verzii, Refondarea Comunista (PRC) si Rosa nel Pugno, care sunt reprezentate in Parlamentul italian de 77 de deputati din totalul de 630, apreciaza ca o asemenea decizie ar fi o lovitura pentru talibanii care vindeau opiumul ca drog, pe piata neagra.

“Am propus desfasurarea unui proiect pilot de transformare a culturilor ilegale (de mac) in culturi legale, pentru ca taranii sa incaseze o parte din venituri, iar culturile de mac sa nu mai fie distruse”, a declarat deputatul ecologist Tana De Zulueta.

“Ideea ar putea scapa agricultura de bandele de criminali si ar reduce puternic numarul activitatilor ilicite”, a adaugat De Zulueta.

Parlamentarii, care au primit sprijinul presedintelui Crucii Rosii italiene, Massimo Barra, propun ca opiul sa fie transformat in morfina sau codeina, iar aceste medicamente analgezice sa fie trimise in tarile in curs de dezvoltare.

Ministrul de externe italian, Massimo D’Alema, citat de agentia ANSA, s-a declarat ca va analiza aceasta propunere, desi deputatii din randul dreptei au protestat inpotriva acestei idei pe care au catalogat-o drept “fantezista” sau “indecenta”.

Anul acesta, productia de opiu din Afganistan este asteptata sa creasca din nou, in special in sudul tarii, dupa o productie record de 165.000 de hectare cultivate in 2006, se arata intr-un raport publicat marti de Oficiul Natiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor si a Criminalitatii (ONUDC).

Statisticile ONU din 2006 au aratat ca Afganistanul detine peste 90% din productia de opiu si 65% din culturile de opiu la nivel mondial. Se estimeaza ca aproape 3 miliarde USD, respectiv 53% din produsul intern brut al Afganistanului, au provenit din cultivarea ilicita a macului.

Numai in 2005, productia de opiu a crescut cu 64%, atingand 4.200 de tone, in comparatie cu doar 185 de tone in 2001, dupa un embargo asupra cultivarii acestei plante impus de talibani.

HotNews.ro, C. Marin, 07 mar 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *