Mai multe companii concurente acuza Microsoft ca sistemul de operare Windows Vista, care va fi lansat pe piata saptamana viitoare, perpetueaza practici catalogate drept ilegale de Uniunea Europeana in urma cu aproape trei ani, transmite Reuters.

Reprezentantii grupului care include companii precum IBM, Nokia, Sun Microsystems, Adobe, Oracle si Red Hat au spus ca plangerile facute anul trecut vor fi inaintate cu cateva zile inainte ca sistemul de operare sa fie lansat pe piata.

Strategii anti-concurentiale

Comisia Europeana a stabilit in anul 2004 ca Microsoft s-a folosit de pozitia dominanta pentru a elimina de pe piata o serie de producatori de software in domeniul audio si video, iar sistemul Windows a fost facut incompatibil cu software-urile rivale.

“Microsoft a ales in mod clar sa ignore principiile fundamentale ale deciziei luate de Comisia Europeana in martie 2004 “, a declarat Simon Awde, presedintele Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile (ECIS).

“Vista este primul pas al strategiei Microsoft de a-si extinde dominatia in domeniul Internetului”, se arata intr-un comunicat al ECIS.
Potrivt ECIS, limbajul XAML, introdus de Microsoft, are rolul de a inlocui HTML, standardul utilizat pentru publicarea documentelor pe Internet. XAML va fi dependent de Windows si discriminatoriu pentru alte sisteme, precum Linux.

Totodata, asa-numita platforma deschisa XML pentru formatul de fisiere, numita OOXML, poate functiona numai pe platforma Microsoft Office.

“Rezultatul va fi lipsa posibilitatii de a alege a consumatorilor, dupa ce au asteptat ani de zile ca Microsoft sa isi imbunatateasca produsele”, a declarat Thomas Vinje, jurist al ECIS.

Microsoft a contestat decizia Comisiei Europene din 2004, care include si o amenda record de aproape 500 de milioane de euro si ordinul de a-si modifica practicile de afaceri.

Reprezentantii Microsoft nu au comentat aceste acuzatii.

Noul sistem de operare va fi lansat saptamana viitoare.

HotNews.ro, Iulian Tudose, 26 ian 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *