404 Not Found


nginx
Moldova si-a asigurat necesarul de gaze pentru urmatorii 5 ani – Sporting News

Republica Moldova va semna, pe data de 25 decembrie, un nou acord de livrare a gazelor cu gigantul rus, Gazprom. Declaratia a fost facuta, miercuri, de premierul moldovean, Vasile Tarlev, in urma intrevederii cu Valerii Golubev, vicepresedintele consiliului de administrare al companiei Gazprom, relateaza BBC News.

Premierul Republicii Moldova, a anuntat ca acordul va fi semnat pentru o perioada de cinci ani, insa nu a mentionat pretul la care vor fi furnizate gazele. Tarlev a afirmat ca guvernul sau insista ca tariful sa nu fie mai mare decat cel actual, 160 de dolari pe 1000 de metri cubi.

Calea spre incheierea acordului a fost netezita de intrevederea de la Minsk, la sfarsitul lunii noiembrie, dintre presedintele rus, Vladimir Putin si cel al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

La intrevedere, presedintele Voronin a declarat ca Republica Moldova a oferit firmelor din Rusia, intre care si Gazprom, proiecte de investitii.

In cursul acestui an, Gazprom a scumpit tariful de doua ori pentru livrarile in Republica Moldova. Prima majorare s-a produs la intai ianurie 2007, cand trustul rusesc a marit de la 80 la 110 dolari pentru mia de metri cubi, iar apoi la 160 de dolari, incepand cu luna iulie.

In Republica Moldova activeaza de cativa ani o intreprindere mixa, Moldova Gaz, in care Gazprom detine 50 la suta din pachetul majoritar de actiuni, precum si infrastructura gaziera din regiunea nistreana. In aceasta situatie gigantul rus controleaza fluxul de gaz natural din intreaga piata moldoveneasca.

HotNews.ro, C. Marin, 14 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *