Cristian Tudor Popescu isi explica demisia din functia de presedinte al CRP intr-o scrisoare laborioasa si vaga, sunt de parere cei de la Cotidianul. CTP, invins de “mercenarii” lui Patriciu, scrie EvZ. C.T. Popescu acuza transformarea ziaristilor in mercenari, scrie Jurnalul National.

CTP, invins de “mercenarii” lui Patriciu
de Alexandru Bala; Petrisor Obae (Evenimentul Zilei)

Cristian Tudor Popescu a demisionat din pozitia de presedinte al Clubului Roman de Presa. Gestul sau vine in contextul migratiilor intense de jurnalisti din ultima perioada, mai ales catre trustul lui Dinu Patriciu.

Rep: Ce legatura are gestul dv. cu ultimele mutari de la “Adevarul”?
CTP: Nu are neaparat legatura cu schimbarile de la “Adevarul”. Dar are legatura cu peisajul presei in general, unde componenta patronala a devenit din ce in ce mai puternica, in vreme ce jurnalistii au devenit piese de schimb, mutate de la un trust la altul, pe considerente de pret. Au intrat nesanatos de multi bani in presa romaneasca.

Rep: La ce mercenari va referiti? Puteti da nume sau macar indicii?
CTP: Nu, adica as transforma demersul meu intr-un razboi personal. Nu am demisionat din cauza lui X sau lui Y.

Rep: Spuneti ca “suvoaie de bani venind din afara presei inunda acum mass-media, alterand relatiile profesionale din bransa, golind de sens branduri construite in mai mult de un deceniu”. Va referiti la ce se intampla acum la “Adevarul”?
CTP: N-ar avea sens daca mi-as lega demersul de un ziar sau de un ziarist. E vorba de un fenomen cuprinzator din presa.

Rep: Nu este noutate ce face Patriciu in presa. Tonul l-a dat Vintu inca de anul trecut. De ce nu ati reactionat atunci la fel?
CTP: Nu se ajunsese la acest nivel, la aceasta “masa critica”. Fenomene de genul asta s-au acumulat de multi ani. E vorba de jurnalisti intersanjabili intre trusturi, trafic de influenta, incalcari flagrante de deontologie care s-au petrecut si pe care nu le-am putut corija. Dar elementele sunt prezente de multi ani. Anul trecut nu aparuse fenomenul importului de ziaristi cu toptanul.
Interviu integral in EvZ.

CTP paraseste sefia Clubului Roman de Presa
de Claudiu Tarziu, Cosmin Popan (Cotidianul)

Demisia lui CTP vine in contextul arestarii mai multor ziaristi clujeni, acuzati de santaj, precum si a refuzului organizatiilor profesionale de a institui un sistem de legitimare a jurnalistilor, care sa excluda impostorii si infractorii.

Petre Mihai Bacanu, membru al Consiliului de Onoare al CRP, s-a declarat surprins de demisie: „Il stiam un luptator. Poate stie mai multe decit noi si isi da seama ca nu mai este nimic de facut“.

Marius Tuca, si el membru al CRP, sustine: „A prezidat CRP in anii cei mai grei pentru presa si era normal sa oboseasca. Daca n-ar fi fost C.T. Popescu, CRP ar fi murit in aceasta perioada. Acum ma astept sa se desfiinteze CRP“.

Regrete civice

CRP s-a transformat in bine sub conducerea lui C.T. Popescu, este de parere Mircea Toma, „si-a croit greu drumul dinspre club spre organism non-profit, din «cartel» spre organizatie democratica“.

Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), regreta, la rindul ei, demisia lui Popescu: „A fost un partener de discutie; chiar daca nu impartaseam opiniile, aveam un dialog civilizat si productiv“.
Integral in Cotidianul.

HotNews.ro, 21 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *