404 Not Found


nginx
Topul celor mai bogate companii din Romania – Sporting News

Ziarul Financiar a calculat in premiera cat valoreaza cele mai mari companii autohtone. Petrom, BCR si Orange sunt, in ordine, cele mai valoroase companii romanesti, conform Anuarului “100 Cele mai valoroase companii din Romania”, editat de ZF, care apare astazi pe piata.

Petrom a fost evaluata la 8,97 miliarde de euro, BCR la 6,07 miliarde de euro, iar Orange la 4,81 miliarde de euro. Urmeaza Vodafone – 4,33 miliarde de euro si BRD – 3,57 miliarde de euro.

Clasamentul a fost facut luand in calcul capitalizarea bursiera, in cazul companiilor cotate, iar in cazul celor necotate rezultatele financiare din ultimii ani, nivelul datoriilor, cotele de piata si, cel mai important, valoarea tranzactiilor care au avut loc pe acelasi segment de activitate in ultima perioada.
Datele prelucrate au fost cele aferente anului 2005, iar capitalizarea bursiera a fost calculata pe baza cotatiilor de pe bursa din ultima zi a lunii septembrie.

Au fost folosite mai multe metode de evaluare: multiplicarea profitului operational, in cazul companiilor cu activitate de productie, cu coeficienti ajustati in functie de pozitia pe piata a companiei si in functie de cotatiile unor companii similare in alte tari sau un procentaj din cifra de afaceri, in cazul companiilor din retail, de asemenea corectat cu pozitia de piata.

Pentru selectia celor 100 de firme au fost analizate datele a peste 250 de companii, cele mai mari din Romania.

60 din cele 100 de firme sunt detinute de investitori straini. Din restul de 40, jumatate sunt in proprietatea statului, iar jumatate sunt firme private cu capital romanesc.

Cea mai valoroasa firma de stat este Hidroelectrica, evaluata la 2,70 miliarde de euro, iar cea mai valoroasa firma cu capital autohton este Banca Transilvania, care valoreaza 1,16 miliarde de euro.

Printre celelalte active valoroase detinute de statul roman mai sunt Romgaz, evaluat la 2,29 miliarde de euro, Aeroportul Henri Coanda – 830 de milioane de euro sau Loteria Romana, evaluata la 300 de milioane de euro. Statul mai detine companii in valoare de 16 miliarde de euro.

Cele mai importante sunt evaluarile companiilor necotate la bursa.

Mittal Steel Galati (Sidex) a fost evaluat la 1,12 miliarde euro, Automobile Dacia valoreaza 688 de milioane de euro, Coca-Cola CCHBC – 659 milioane de euro, iar valoarea estimata pentru Carrefour este de 312 milioane de euro.

Printre cele mai valoroase companii cu capital autohton, Rompetrol Rafinare valoreaza 545 de milioane de euro, compania de telecomunicatii RCS-RDS a fost evaluata la 481 de milioane de euro, Arabesque (distributie de materiale de constructii) la 139 de milioane de euro, iar retailerul de electrocasnice Altex la 141 de milioane de euro.

Un sfert dintre cele mai valoroase 100 de companii sunt din energie, 18 sunt din servicii, 18 din industrie, iar 15 sunt banci.

In total, primele 100 de companii valoreaza 75 de miliarde de euro. Pentru comparatie, Google are o valoare de piata de 115 miliarde de euro, iar cea mai valoroasa companie din lume, Exxon, este evaluata la 340 de miliarde de euro.

Cele mai valoroase companii au fost premiate aseara in cadrul Galei ZF. La aceasta gala a fost invitat special Roland Berger, fondatorul firmei de consultanta in management Roland Berger.

Topul a fost realizat impreuna cu casa de investitii Capital Partners.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *