Raportul Global al Dezvoltarii Umane 2006, prezentat la 9 noiembrie 2006, la Chisinau, de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD), situeaza Republica Moldova pe pozitia 114 dupa Indicele Dezvoltarii Umane, intr-un clasament compus din 177 de tari ale lumii.
Una dintre marile probleme ale Moldovei o reprezinta lipsa apei potabile. Mai mult de jumatate din populatia acestei tari sufera de absenta apei curate.
Raportul, intitulat „Dincolo de criza de apa: puterea, saracia si lipsa globala de apa”, mentioneaza numele Moldovei la paginile 36, 206 si 210 si constata ca aceasta criza este suportata pe plan mondial mai ales de oamenii saraci, sub privirile celor care poseda tehnologiile si puterea politica necesare pentru a solutiona problema.
Documentul afirma ca realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) catre anul 2015, inclusiv reducerea saraciei si foamei, este posibila doar prin extinderea accesului la apa de calitate si sisteme de canalizare.
In prezent, peste 67 la suta din populatia Republicii Moldova, sau aproximativ 2,4 milioane de persoane, au nevoie de o asigurare mai buna cu surse sigure de apa.
Raportul publicat de PNUD evidentiaza ca principalele cauze ale crizei de apa sunt saracia si inegalitatea sociala, si pledeaza pentru conjugarea eforturilor in asigurarea accesului la apa si sisteme de canalizare, propunand metode de cooperare pentru solutionarea conflictelor transfrontaliere in gestionarea apei.
Doar 2 basarabeni din 10 au canalizare
Volumul apelor de suprafata care traverseaza Republica Moldova este de peste 13 miliarde de metri cubi pe an, fiecarui locuitor revenindu-i circa 4.000 de metri cubi de apa, potrivit datelor statistice. Din cele peste 300.000 de fantani de pe teritoriul tarii, peste 70 la suta din volumul de apa al acestora nu corespunde standardelor de securitate.
Aproximativ 33 la suta din locuitorii tarii dispun de apa furnizata prin sisteme functionale de apeduct, si doar 28 la suta din populatia Republicii Moldova este deservita de sisteme de canalizare. “Si cu cat esti mai sarac, cu atit mai mult trebuie sa platesti pentru apa curata”, sustine Raportul.
Pentru acei care iau apa din rezervoare, costul pentru un litru este cu mult mai mare decat pentru compatriotii lor mai bogati.
Speranta de viata, 68 de ani
Cu un Indice al Dezvoltarii Umane (IDU) egal cu 0.694, Republica Moldova este plasata printre tarile cu o dezvoltare umana medie, situandu-se intre Uzbekistan (locul 113) si Bolivia (115). In 2006, prima pozitie conform, unui IDU calculat in baza datelor din 2004, este detinuta de Norvegia (cu o valoare a IDU de 0.965).
Raportul Global 2006 constata ca Republica Moldova poseda o speranta de viata la nastere de 68.1 ani (locul 103 din 177), o rata de 98.4 la suta a stiintei de carte la adulti (19 din 128), o rata de 70.1 la suta a inrolarii in invatamantul primar, secundar si tertiar (99 din 172) si un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de 1.729 dolari SUA, la paritatea puterii de cumparare (143 din 172).
HotNews.ro, Liana Anghelescu, 10 nov 2006