Strainii nu aleg Romania doar pentru obiective turistice, ci si pentru operatiile ieftine.

Sute de straini vin sa se opereze anual in Romania datorita preturilor care sunt la jumatate fata de cele practicate in SUA si in tari ale Uniunii Europene. De clinicile de la noi afla de pe internet, de la prieteni sau prin agentiile de turism care au parteneriate cu medicii.
Romania nu este singura tara preferata pentru „turismul medical”. Alte destinatii atragatoare sunt India, Thailanda, Singapore, Malaysia, arata un studiu publicat in revista „Newsweek”.

Cicatrice invizibile

Majoritatea strainilor veniti in Romania solicita operatii estetice, dar si interventii stomatologice, geriatrice sau oftalmologice. „Intre chirurgia estetica de la noi si cea practicata afara nu mai exista diferente. Tehnologia si tehnica au evoluat foarte mult si aici. Materialele folosite sunt de calitate.

Protezele, de exemplu, se pun sub muschi, pentru rezistenta in timp, iar cicatricele au devenit aproape invizibile. Datorita folosirii unor folii de silicon, ele se vindeca acum foarte frumos”, exemplifica chirurgul Tiberiu Bratu, vicepresedintele Asociatiei de Chirurgie Plastica din Romania.

In clinica privata pe care o conduce la Timisoara, profesorul spune ca a operat anul trecut cateva zeci de straini, majoritatea solicitand interventii cum sunt liftingul facial, abdominoplastiile si marirea de sani.

Implanturi de calitate si vizite la Bran

Fenomenul „turismului medical” nu este strain nici stomatologilor. „In urma cu trei ani am avut, in clinicile noastre, trei pacienti straini, in urmatorul an, sase, iar anul acesta, noua. In general, strainii solicita lucrari mari, vor implanturi de calitate si sunt incantati de costurile mici ale manoperei.

Daca un implant costa aici in jur de 550 de euro, cu tot cu mana de lucru, in Germania ajunge si la 1.800. Strainii platesc putin si, in plus, viziteaza Branul”, confirma si Bogdan Bader, stomatolog la o clinica privata din Bucuresti.

Evenimentul Zilei, 28 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *