Alpinistul Ticu Lacatusu a revenit in tara, dupa ce a cucerit, in urma cu doua saptamini, “Virful Necunoscut” din Himalaya (6403 metri) – un virf neescaladat pina la aceasta expeditie.

“Am urcat la altitudini mai mari, dar acum am simtit o satisfactie extraordinara. E un sentiment unic sa stii ca esti primul care ajunge intr-un asemenea loc”.

Lacatusu si cei doi alpinisti germani care au facut parte din expeditie au convenit sa dea virfului numele “Peak Europa”.

Cei trei nu au folosit ghizi, pentru ca niciunul dintre localnici nu i-ar fi putut ajuta. “Nu-l cunosteau, chiar ne-au intrenat cind ne-am intors – cum e acolo?.. Nu era un masiv foarte mare, ci unul complex, ascuns intre vai si batut de vint… care in ziua ascensiunii finale s-a transformat in furtuna”

Expeditia a durat o luna, iar cei trei alpinisti au imbinat escalada cu partea de explorare. Pentru a alege varianta cea mai buna de ascensiune, ei au testat doua variante, complet opuse din punctul de vedere al punctelor cardinale.

“Nu este un virf foarte mare. Dar am fost primii acolo. Aceasta este o sansa care ti se arata de putine ori in viata de alpinist”
Ticu Lacatusu

HotNews.ro, A.S., 25 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *